Ανακάλυψη εξωπλανήτη γύρω από το κοντινότερο μόνο άστρο στο ηλιακό μας σύστημα

Ανακάλυψη εξωπλανήτη γύρω από το κοντινότερο μόνο άστρο στο ηλιακό μας σύστημα

Μια ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) και ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από το πιο κοντινό (μεμονωμένο) άστρο στο ηλιακό μας σύστημα, το άστρο Barnard. Αυτό το άστρο βρίσκεται σε απόσταση περίπου έξι ετών φωτός από τη Γη.

Ο πλανήτης που ανακαλύφθηκε ονομάζεται Barnard b και εκτιμάται ότι έχει τουλάχιστον τη μισή μάζα της Αφροδίτης, με ένα έτος που διαρκεί λίγο περισσότερο από τρεις γήινες ημέρες. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του υπολογίζεται γύρω στους 125 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας τον ιδιαίτερα αφιλόξενο για την ύπαρξη ζωής τουλάχιστον στην επιφάνειά του.

Σημαντική είναι επίσης η αναφορά ότι υπάρχουν πιθανότητες να υπάρχουν τρία ακόμη υποψήφια εξωπλανητικά σώματα σε διάφορες τροχιές γύρω από το άστρο Barnard, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το άστρο Barnard αποτελεί το κοντινότερο άστρο στη Γη που είναι μόνο του στο Διάστημα, σε αντίθεση με το Άλφα του Κενταύρου που απέχει περίπου 4,3 έτη φωτός και είναι ένα σύστημα τριών άστρων, όπου έχει ανακαλυφθεί πλανητικό σύστημα με αρκετούς πλανήτες.

Πηγή: naftemporiki.gr