Ανακάλυψη κολοσσιαίων πίδακων ενέργειας από μαύρη τρύπα σε γαλαξία 7,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός

Ανακάλυψη κολοσσιαίων πίδακων ενέργειας από μαύρη τρύπα σε γαλαξία 7,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός

Μια ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα των μελετών της στην επιθεώρηση «Nature», αποκαλύπτοντας την ανακάλυψη δύο κολοσσιαίων δεσμών ενέργειας, γνωστών και ως πίδακες. Αυτοί οι πίδακες προέρχονται από μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο ενός γαλαξία περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Οι πίδακες αυτούς κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, εκτείνονται σε 23 εκατομμύρια έτη φωτός, σχηματίζοντας έτσι τη μεγαλύτερη κοσμική δομή που έχουμε εντοπίσει στο Σύμπαν.

Οι μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά πυκνά αντικείμενα με τόσο ισχυρή βαρύτητα που ούτε το φως μπορεί να διαφύγει από αυτές. Η πλειονότητα των γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, φιλοξενεί μια μεγάλη μαύρη τρύπα στον πυρήνα τους. Συχνά, οι μαύρες τρύπες εκτοξεύουν πίδακες σωματιδίων υψηλής ενέργειας και μαγνητικών πεδίων στο Διαστημα, καθώς καταβροχθίζουν ύλη όπως αέριο, σκόνη και ακόμα και ολόκληρα άστρα, τα οποία παγιδεύονται στη βαρυτική τους δύναμη.

Για να φτάσουν σε αυτή την ανακάλυψη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ραδιοτηλεσκόπιο LOFAR (Low-Frequency Array). Οι δύο πίδακες που εντόπισαν ονομάστηκαν Πορφυρίωνας, εμπνευσμένοι από έναν γίγαντα της ελληνικής μυθολογίας, που πολέμησε εναντίον των θεών του Ολύμπου κατά την Γιγαντομαχία. Αυτή η κοσμική δομή είναι περίπου 30% μεγαλύτερη από τον προηγούμενο μεγαλύτερο γνωστό πίδακα στο Σύμπαν.

Ένα έτος φωτός, που ισούται με την απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο, είναι περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, γεγονός που υπογραμμίζει την απέραντη έκταση των δύο πίδακες.

Πηγή: naftemporiki.gr