Αποτυχία της αποστολής Starliner με βετεράνους αστροναύτες της NASA και νέα πρόκληση για τη Boeing

Αποτυχία της αποστολής Starliner με βετεράνους αστροναύτες της NASA και νέα πρόκληση για τη Boeing

Δύο βετεράνοι αστροναύτες της NASA, οι Μπουτς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς, είχαν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στην παρθενική επανδρωμένη πτήση του διαστημοπλοίου Starliner, το οποίο κατασκευάζει η Boeing για μεταφορά ανθρώπων και φορτίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η αποστολή αυτή αναπτυσσόταν με σκοπό τη δοκιμή του σκάφους με πλήρωμα, μετά από επιτυχείς δοκιμές χωρίς ανθρώπινη παρουσία.

Η πτήση ξεκίνησε εν μέσω τεχνικών προβλημάτων, όπως διαρροή ηλίου, που εμφανίστηκαν κατά την εκτόξευση. Παρά την αύξηση των προβλημάτων κατά τη διάρκεια της πτήσης, η αποστολή δεν ακυρώθηκε. Όταν οι αστροναύτες έφτασαν στον ISS, η NASA και η Boeing αποφάσισαν ότι θα παρέμεναν εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης της κατάστασης.

Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν επιλύθηκε σύντομα, με αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση να επιστρέψει το Starliner στη Γη χωρίς το πλήρωμα, για λόγους ασφαλείας. Οι Γουίλμορ και Γουίλιαμς θα παρέμεναν στον ISS μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε και θα επέστρεφαν με σκάφος της SpaceX, γεγονός που επιδείνωσε την αξιοπιστία της Boeing, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε τη θέση της SpaceX στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το σκάφος Crew Dragon της SpaceX έφτασε στον ISS και μετέφερε δύο νέα μέλη πληρώματος. Κανονικά, στο σκάφος θα έπρεπε να βρίσκονται τέσσερα μέλη, αλλά λόγω της παρουσίας των δύο εγκλωβισμένων αστροναυτών, έπρεπε να επικρατήσει μία ισορροπία όσον αφορά τον αριθμό των αστροναυτών στο σταθμό. Επιπλέον, χρειαζόταν να διασφαλιστούν δύο κενές θέσεις για την επιστροφή των εγκλωβισμένων.

Ένα επιπλέον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ότι οι δύο αστροναύτες φορούσαν διαφορετική στολή από αυτή που χρησιμοποιεί η SpaceX για τις αποστολές της.

Πηγή: naftemporiki.gr