Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει αποτυπώσει εντυπωσιακές εικόνες ενός φαινομένου που οι επιστήμονες ονομάζουν «αστρικό ηφαίστειο». Οι εικόνες καταγράφουν τις βίαιες εκρήξεις που συμβαίνουν στο άστρο R Aquarii, το οποίο εκτοξεύει ύλη γύρω του. Ο όρος αστρικό ηφαίστειο χρησιμοποιείται επειδή το φαινόμενο θυμίζει την εκτόξευση της λάβας από το εσωτερικό της Γης.
Το R Aquarii δεν είναι ένα απλό άστρο, αλλά ένα συμβιωτικό μεταβλητό σύστημα που απαρτίζεται από έναν κόκκινο γίγαντα και έναν λευκό νάνο. Αυτά τα δύο άστρα περιφέρονται ο ένας γύρω από τον άλλο σε μια συνεχή κοσμική χορογραφία. Ο κόκκινος γίγαντας παρουσιάζει παλμικές αλλαγές θερμοκρασίας και φωτεινότητας κάθε 390 ημέρες, που συμπίπτουν με την 44χρονη τροχιακή περίοδο του λευκού νάνου.
Καθώς ο λευκός νάνος πλησιάζει τον κόκκινο γίγαντα, απορροφά μέρος του αερίου του μέσω της βαρύτητας, συσσωρεύοντας ύλη γύρω του. Όταν ο υλικός δίσκος φτάσει σε κρίσιμο σημείο, καταρρέει και εκραγεί, δημιουργώντας πίδακες υλικών που πετιούνται στο διάστημα. Σε αυτή τη διαδικασία, σχηματίζονται νήματα που μοιάζουν με σερπατίνες, καθώς το πλάσμα ανυψώνεται εξαιτίας των ισχυρών μαγνητικών πεδίων.
«Το ξέσπασμα εκτοξεύει ισχυρούς πίδακες που φαίνονται ως νήματα που σχηματίζουν βρόχους και ίχνη καθώς το πλάσμα αναδύεται. Τα νήματα αναβοσβήνουν λόγω της ακτινοβολίας που παράγεται από το αστρικό δίδυμο R Aquarii» σχολιάζουν οι επιστήμονες του Hubble. Το νεφέλωμα που περιβάλλει το σύστημα αυτό ονομάζεται Cederblad 211 και πιθανώς αποτελεί το κατάλοιπο μίας αστρικής έκρηξης σουπερνόβα.
Πηγή: naftemporiki.gr