Εντυπωσιακή Ανακάλυψη Αστρονόμων με 55 Άστρα που Δραπετεύουν από Πυκνό Σμήνος στο Σύμπαν

Εντυπωσιακή Ανακάλυψη Αστρονόμων με 55 Άστρα που Δραπετεύουν από Πυκνό Σμήνος στο Σύμπαν

Μια ομάδα αστρονόμων, επικεφαλής της οποίας είναι ο Μίτσελ Στουπ από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia. Εντόπισαν 55 άστρα που απομακρύνονται με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες από το νεαρό και πυκνό σμήνος R136 στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν γαλαξία δορυφόρο του δικού μας.

Αυτή η ανακάλυψη είναι πρωτοφανής, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν παρατηρήθηκαν τόσα πολλά αστέρια να «δραπετεύουν» από ένα αστρικό σμήνος. Το R136, το οποίο βρίσκεται περίπου 158.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες άστρα και είναι μέρος μιας περιοχής έντονου σχηματισμού αστέρων. Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν μερικά από τα μεγαλύτερα άστρα που έχουν παρατηρηθεί, μερικά από τα οποία είναι 300 φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα δύο διαφορετικών χρονικών περιόδων που συνέβησαν τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια, κατά τις οποίες τα άστρα αυτά εκτοξεύθηκαν από το σμήνος τους. Ορισμένα από τα άστρα διαφεύγουν με ταχύτητα που ξεπερνά τα 100.000 χλμ./ώρα, μια ταχύτητα περίπου 80 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου στη Γη. Αυτά τα μεγαλοπρεπή άστρα αναμένεται να καταστραφούν σε εκρήξεις σουπερνόβα, αφήνοντας πίσω τους μαύρες τρύπες ή αστέρια νετρονίων.

Η ανακάλυψη έχει τεράστια σημασία για την κατανόηση των δυναμικών της αστρικής εξέλιξης και του σχηματισμού των γαλαξιών. Τα άστρα αυτά λειτουργούν σαν κοσμικοί πύραυλοι και αναμένεται να εκραγούν σε απόσταση περίπου χίλια έτη φωτός από την προέλευσή τους, συμβάλλοντας έτσι στην έρευνα για τα μυστικά του Σύμπαντος.

Πηγή: naftemporiki.gr