Επαναστατική τεχνολογία αποθήκευσης γονιδιώματος σε κρύσταλλο μνήμης 5D

Επαναστατική τεχνολογία αποθήκευσης γονιδιώματος σε κρύσταλλο μνήμης 5D

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον ανακοίνωσαν μια επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της αποθήκευσης δεδομένων. Κατάφεραν να αποθηκεύσουν το ανθρώπινο γονιδίωμα σε έναν κρύσταλλο μνήμης 5D, ο οποίος έχει την ικανότητα να επιβιώνει για δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτός ο κρύσταλλος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα σχέδιο για την επαναφορά της ανθρωπότητας από την εξαφάνιση σε πολύ μακρινό μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα το επιτρέψει. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση ενός σταθερού αρχείου του DNA των απειλούμενων ειδών.

Αναπτυγμένος από το Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικής, ο κρύσταλλος 5D μπορεί να αποθηκεύσει έως και 360 terabyte πληροφοριών χωρίς να υποβάλλεται σε απώλειες, αντέχοντας σε υψηλές θερμοκρασίες και άλλες ακραίες συνθήκες. Το υλικό αυτό κατέχει ήδη το Ρεκόρ Γκίνες για την ανθεκτικότητα του. Η κατασκευή του είναι ισοδύναμη με τον λιωμένο χαλαζία, που είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά θερμικά και χημικά υλικά στη Γη.

Η μέθοδος αποθήκευσης που χρησιμοποιεί η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει την εγγραφή δεδομένων σε νανοδομημένα κενά εντός πυριτίου, με την καθοδήγηση του καθηγητή Πίτερ Καζάνσκι. Χρησιμοποιώντας ταχύτατα λέιζερ, μπορούν να εγγράψουν δεδομένα σε διαστάσεις τόσο μικρές όσο 20 νανόμετρα. Αυτή η τεχνική απαιτεί τη χρήση δύο οπτικών διαστάσεων και τριών χωρικών συντεταγμένων, γεγονός που αναδεικνύει την καινοτομία της “5D” τεχνολογίας.

Ο κρύσταλλος μνήμης 5D αντέχει σε ακραίες συνθήκες, όπως πολιτικά φορτία έως 10 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό και παραμένει αμετάβλητος απέναντι σε κοσμική ακτινοβολία. Έτσι, οι κρύσταλλοι αυτοί μπορεί να αποτελέσουν σημαντική λύση για τη διατήρηση δεδομένων σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Πηγή: naftemporiki.gr