Μία επιδημία που καταστρέφει τα στρείδια κατά μήκος των ακτών των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία σε καλλιεργητές και επιστήμονες, οι οποίοι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν την αιτία αυτού του φαινομένου. Για πάνω από μία δεκαετία, εκατομμύρια εκτρεφόμενα στρείδια στην ανατολική ακτή και τον Κόλπο του Μεξικού έχουν υποστεί τη λεγόμενη αιφνίδια ασυνήθιστη θνησιμότητα (SUMS), η οποία καταστρέφει τη σάρκα τους μέσα στο κέλυφος. Αυτή η κατάσταση έχει σοβαρές συνέπειες για τη βιομηχανία των στρειδιών, με πολλές φάρμες να κλείνουν ή να μετακινούνται βορειότερα.
Οι επιστήμονες αρχίζουν μόλις τώρα να κατανοούν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ο καθηγητής Μπιλ Γουόλτον από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης της Βιρτζίνια αναφέρει ότι οι καλλιεργητές νιώθουν διαρκώς πίεση και απόγνωση από την κατάσταση. Ο ίδιος αναφέρει την αύξηση του φαινομένου στην περιοχή του κόλπου Chesapeake της Βιρτζίνια, όπου έχουν καλλιεργηθεί περισσότερα από 50 εκατομμύρια στρείδια.
Ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα είναι ότι μερικά στρείδια πεθαίνουν από το σύνδρομο, ενώ άλλα επιβιώνουν, κάτι που αφήνει τους επιστήμονες σε πλήρη σύγχυση. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι οι συνθήκες της εντατικής υδατοκαλλιέργειας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή στρειδιών μπορεί να δημιουργούν στρεσογόνες καταστάσεις. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων επηρεάζουν τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό, επιδεινώνοντας τις συνθήκες για τα στρείδια.
Επιπλέον, οι γενετικές μετατροπές στα στρείδια που προορίζονται να είναι στείρα για γρηγορότερη ανάπτυξη μπορεί να παίζουν ρόλο, καθώς το επιπλέον σύνολο χρωμοσωμάτων τους κάνει πιο ευάλωτα σε ανθυγιεινές συνθήκες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού σε περιβάλλον με λιγότερες τροφές ενδέχεται να αποδυναμώνουν τα στρείδια και να πλήττουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους σοβαρά.
Μια ερευνητική ομάδα προγραμματίζει την πρώτη οργανωμένη μελέτη του φαινομένου σε περίπου 20 φάρμες εκτροφής στρειδιών στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Πηγή: naftemporiki.gr