Μια συσκευή που μιμείται το ανθρώπινο άγγιγμα έχει τη δυνατότητα να επιτρέπει σε ανθρώπους που βρίσκονται μακριά να αλληλεπιδρούν, όπως για παράδειγμα να κάνουν μια χειραψία ή να συνεργαστούν σε εργασίες. Οι δημιουργοί της πιστεύουν ότι με αυτή τη συσκευή, δύο άτομα θα μπορούσαν ακόμη και να αποσυναρμολογούν ραδιενεργά υλικά από απόσταση.
Η BAMH, που δημιουργήθηκε από ερευνητές του University College του Λονδίνου, χρησιμοποιεί δονήσεις για να διεγείρει τα νευρικά κύτταρα που σχετίζονται με την αίσθηση της αφής. Αυτή η καινοτόμος συσκευή μπορεί να έχει εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως στη χειρουργική με τη βοήθεια ρομπότ, επιτρέποντας στους γιατρούς να αξιολογούν τον ιστό που αγγίζουν ώστε να διαπιστώσουν την παρουσία καρκίνου.
Ωστόσο, η συσκευή έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται από επιστήμονες για να μελετήσουν πώς οι ασθενείς που υφίστανται μειωμένη ευαισθησία στα άκρα των δακτύλων τους χάνουν την αίσθηση της αφής με την πάροδο του χρόνου. Στόχος των ερευνητών είναι να κατανοήσουν καλύτερα αυτό το φαινόμενο, σχεδιάζοντας κλινική δοκιμή με τουλάχιστον 10 άτομα που αντιμετωπίζουν απώλεια της αίσθησης.
Η Σάρα Άμπαντ, ερευνήτρια στο UCL, αναφέρει ότι «το δέρμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματός μας και παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μας με τον κόσμο, όπως την υφή και τις δονήσεις που αντιλαμβανόμαστε». Αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως διαγνωστικό εργαλείο σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, βοηθώντας ασθενείς με σύνδρομο μετακαρπιαίου σωλήνα ή διαβήτη, όπου η απώλεια της αίσθησης της αφής είναι συχνό σύμπτωμα.
Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από τις κλινικές δοκιμές θα χρησιμοποιηθούν για αξιολόγηση από τους γιατρούς των συμμετεχόντων, με στόχο την επιβράδυνση της απώλειας της αίσθησης της αφής.
Πηγή: newsbomb.gr