Ο κόσμος σήμερα προσπαθεί να υιοθετήσει τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), τα οποία υπόσχονται την εφαρμογή του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), όπου οι συσκευές και τα συστήματα επικοινωνούν μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη των δικτύων 6G, μαζί με μια συζήτηση για τις δυνατότητές τους. Το 6G, γνωστό και ως Διαδίκτυο των Πάντων (Internet of Everything), προγραμματίζεται να φέρει μια επανάσταση στην ψηφιακή και τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία.
Η επόμενη φάση της ασύρματης τεχνολογίας, δηλαδή το 6G, θα ενσωματώνει σύγχρονες προσεγγίσεις όπως μηχανική μάθηση και υπολογιστικά συστήματα αιχμής, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός καινούργιου τύπου Διαδικτύου. Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης τη χρήση κυμάτων terahertz, που βρίσκονται στο φάσμα μεταξύ μικροκυμάτων και υπέρυθρης ακτινοβολίας. Αυτά τα ραδιοκύματα αναμένεται να προσφέρουν σημαντική μείωση καθυστερήσεων στην μεταφορά δεδομένων, με ταχύτητες που θα φτάνουν το 1 Tbps, δηλαδή χίλιες φορές πιο γρήγορα από τις καλύτερες ταχύτητες Wi-Fi σήμερα.
Όλες αυτές οι εξελίξεις στον τομέα του 6G έχουν ευρείες εφαρμογές, καθώς η τεχνολογία είναι σχεδιασμένη με σκοπό να υποστηρίξει όχι μόνο κινητά τηλέφωνα, αλλά και τομείς όπως οι μεταφορές, η υγειονομική περίθαλψη, η γεωργία και η δημιουργία έξυπνων σπιτιών. Έτσι, οι πολίτες θα βιώσουν μια απρόσκοπτη συνδεσιμότητα μεταξύ των ψηφιακών και φυσικών τους δραστηριοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έντι Μπολ, επιστήμονας ραδιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, αναφέρει ότι οι δυνατότητες του 6G θα μετατρέψουν τα κινητά τηλέφωνα σε μεγάλες «μαύρες τρύπες» κατανάλωσης ενέργειας. Εκτιμά μάλιστα ότι με τη νέα τεχνολογία, ένα πλήρως φορτισμένο κινητό θα μπορεί να λειτουργεί μόλις για 30 λεπτά προτού χρειαστεί επαναφόρτιση. Συνεπώς, η ανάπτυξη νέων μπαταριών θα είναι εξίσου σημαντική ώστε τα κινητά τηλέφωνα να προσφέρουν την απαιτούμενη αυτονομία στους χρήστες τους.
Πηγή: naftemporiki.gr