Η Γαλαξιακή Ασφυξία από την Κολοσσιαία Μαύρη Τρύπα του Γαλαξία του Πάμπλο

Η Γαλαξιακή Ασφυξία από την Κολοσσιαία Μαύρη Τρύπα του Γαλαξία του Πάμπλο

Με την αξιοποίηση του ισχυρού διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, ερευνητική ομάδα εντόπισε μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα που προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στον γαλαξία που την φιλοξενεί. Σύμφωνα με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy», οι ερευνητές καταγράφουν μια από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις στον τομέα αυτό.

Αυτή η μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία GS-10578, γνωστό και ως «Γαλαξίας του Πάμπλο», σε απόσταση 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Έχει μάζα 200 δισεκατομμυρίων φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, καθιστώντας την ένα πραγματικό κοσμικό τέρας που προκαλεί καταστροφές στο περιβάλλον της.

Έχουν γίνει προηγούμενες παρατηρήσεις στον Γαλαξία του Πάμπλο που είχαν δείξει ότι πρόκειται για έναν γαλαξία που έχει σταματήσει να δημιουργεί νέα άστρα, χωρίς οι επιστήμονες να γνωρίζουν την αιτία. Οι νέες παρατηρήσεις με το James Webb αποκάλυψαν ότι η γιγαντιαία μαύρη τρύπα απομακρύνει από τον γαλαξία τα υλικά που απαραίτητα για τη δημιουργία άστρων, κυρίως το αέριο.

Ο Φραντσέσκο Ντι Ευγκένιο, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής της ομάδας ερευνών, δήλωσε: «Βρήκαμε τον ένοχο. Η μαύρη τρύπα σκοτώνει αυτόν τον γαλαξία και τον κρατά σε αδράνεια, αποκόπτοντας την πηγή τροφής που απαιτείται για τον σχηματισμό νέων αστεριών».

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες συχνά βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών, απορροφώντας περιοδικά ύλη από το περιβάλλον τους. Ένα μέρος αυτής της ύλης, όμως, δεν μπορεί να καταναλωθεί για άγνωστο λόγο και εκτοξεύεται με σχεδόν ταχύτητα φωτός, δημιουργώντας κοσμικά φαινόμενα που επηρεάζουν την εξέλιξη των γαλαξιών.

Η αλληλεπίδραση αυτών των γιγάντιων μαύρων τρυπών με τους γαλαξίες παραμένει ως επί το πλείστον ανεξερεύνητη, όμως η νέα ανακάλυψη παρέχει πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι μαύρες τρύπες στους γαλαξίες τους.

Πηγή: naftemporiki.gr