Η Η ζωή σε πλανήτες χωρίς ημέρα και νύχτα: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στον ύπνο και τους βιορυθμούς

Η Η ζωή σε πλανήτες χωρίς ημέρα και νύχτα: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στον ύπνο και τους βιορυθμούς

Ο ύπνος θεωρείται μια βασική διαδικασία που μπορεί να παρατηρείται σε κάθε μορφή ζωής στο Σύμπαν, κάτι που δεν περιορίζεται μόνο στη Γη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί πλανήτες όπου η ζωή θα μπορούσε να είναι εφικτή, χωρίς όμως την εναλλαγή ημέρας και νύχτας. Αυτό προκαλεί το ερώτημα: μπορεί να υπάρχει ύπνος σε αυτές τις συνθήκες;

Στον γαλαξία μας υπάρχουν εκτιμήσεις ότι υπάρχουν 100-400 δισεκατομμύρια άστρα, με τους νάνους M να αποτελούν το 70% αυτών. Συγκεκριμένα, μελέτες υποδεικνύουν ότι περίπου το 41% αυτών των νάνων διαθέτει τουλάχιστον έναν πλανήτη στην κατοικήσιμη ζώνη του. Αυτοί οι πλανήτες θα μπορούσαν να περιέχουν νερό σε υγρή μορφή, κάτι που θεωρείται κρίσιμο για την ύπαρξη ζωής.

Οι βραχώδεις πλανήτες που βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη ενός νάνου M ονομάζονται M-Γαίες. Αυτοί οι πλανήτες διαφέρουν θεμελιωδώς από τη Γη, κυρίως γιατί οι νάνοι M είναι μικρότεροι και ψυχρότεροι από τον Ήλιο. Αυτή η εγγύτητα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυρή βαρύτητα του άστρου, που εμποδίζει την περιστροφή του πλανήτη σε σημείο όπου το ένα ημισφαίριο παραμένει πάντα στραμμένο προς το άστρο, ενώ το άλλο είναι μονίμως στο σκοτάδι. Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια ημέρας και νύχτας είναι σχεδόν ίση μεταξύ τους.

Ο πλησιέστερος γνωστός εξωπλανήτης στη Γη, ο Proxima Centauri b, ανήκει κι αυτός στους M-Γαίες. Σε αντίθεση με τη Γη, αυτοί οι πλανήτες δεν έχουν τις εποχές και την κυκλική εναλλαγή ημέρας-νύχτας που γνωρίζουμε. Όμως, η ζωή στη Γη, η οποία περιλαμβάνει όλα τα ζωντανά όντα, έχει κιρκάδιους ρυθμούς που συνδέονται με αυτή την εναλλαγή.

Η σημασία των περιόδων ύπνου και αναγέννησης για την επιβίωση των οργανισμών παραμένει αβέβαιη. Είναι πιθανό ότι πλάσματα που έχουν εξελιχθεί σε περιβάλλοντα χωρίς αυτόν τον κυκλικό συγχρονισμό να μην χρειάζονται τη διαδικασία του ύπνου. Ωστόσο, σε δύσκολα προσβάσιμους οικότοπους στη Γη, όπως οι βυθοί των ωκεανών ή οι υπόγειοι χώροι, υπάρχουν οργανισμοί που αποτελούν ένδειξη για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής και έξω από τις γήινες παρατηρήσεις.

Μια μελέτη της Μορίν Κοέν, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα The Conversation, εξετάζει την πιθανότητα οι M-Γαίες να έχουν εναλλασσόμενους κύκλους που μπορεί να αντικαταστήσουν τις ημέρες και τις νύχτες. Στις προσομοιώσεις που δημιούργησαν οι επιστήμονες, παρατηρούνται ατμοσφαιρικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις κλιματικές συνθήκες του πλανήτη. Έτσι, η ζωή στους M-Γαίες ενδέχεται να εξελίξει βιορυθμούς που ανταγωνίζονται ή εναρμονίζονται με αυτούς τους κύκλους, ανατρέποντας τη γνώση μας για την evolução.

Όλες αυτές οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι οι βιορυθμοί μπορεί να έχουν φυσικά πλεονεκτήματα για την επιβίωση και την προσαρμογή. Ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την δυνατότητα ύπαρξης ύπνου και άλλων βιολογικών ρυθμών σε πλανήτες χωρίς την εναλλαγή ημέρας και νύχτας.

Πηγή: naftemporiki.gr