Η μακρινή εξερεύνηση του Curiosity και οι αποκαλύψεις του για τον Άρη

Η μακρινή εξερεύνηση του Curiosity και οι αποκαλύψεις του για τον Άρη

Το Curiosity, ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA, έχει συμπληρώσει πλέον δώδεκα χρόνια στον Άρη από την προσεδάφισή του στον κρατήρα Γκέιλ στις 5 Αυγούστου 2012. Αρχικά, η αποστολή του είχε προγραμματιστεί για δύο χρόνια, αλλά η αντοχή και η αποτελεσματικότητά του οδήγησαν σε μία παράταση. Παρά τις φθορές που έχει υποστεί από την επίδραση του αυστηρού περιβάλλοντος, το ρόβερ συνεχίζει να στέλνει εικόνες και δεδομένα.

Οι στόχοι του Curiosity περιλαμβάνουν τη μελέτη του κλίματος και της γεωλογίας του Άρη, καθώς και την αναζήτηση ενδείξεων για τυχόν ευνοϊκές συνθήκες ζωής που μπορεί να υπήρχαν στον κρατήρα Γκέιλ. Μέσα στην τεράστια διάρκεια της αποστολής, το Curiosity έχει συλλέξει πολλές σημαντικές πληροφορίες που βοηθούν τους επιστήμονες να συνθέσουν το γεωλογικό και ατμοσφαιρικό παζλ του πλανήτη.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα του Curiosity περιλαμβάνονται η ανίχνευση ρηχών λιμνών με αλμυρό νερό, οι οποίες έχουν υποστεί πολλαπλές υπερχειλίσεις και αποξηράνσεις. Αυτές οι διαδικασίες καθώς και ο εντοπισμός υψηλών επιπέδων μεθανίου, που μπορεί να προέρχεται από γεωλογικές ή βιολογικές πηγές, είναι ενδείξεις των διακυμάνσεων στο κλίμα του Άρη.

Επιπλέον, το Curiosity έχει ανακαλύψει την υπογραφή του «ελαφρού» άνθρακα, που μπορεί να έχει βιολογική προέλευση, καθώς και στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι συνθήκες στον Άρη και ειδικότερα στο έδαφος του κρατήρα Γκέιλ ήταν ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής, με την παρουσία του γλαυκονίτη να το αποδεικνύει.

Ο ρομπότ έχει επίσης καταγράψει εικόνες των τοξικών νεφών του Άρη, παρά την εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα που καθιστά δύσκολη την παρατήρηση. Οι ανακαλύψεις και τα δεδομένα από το Curiosity συνεχίζουν να προκαλούν ενθουσιασμό και συζητήσεις, τόσο για τα μυστήρια του Άρη όσο και για τις πιθανότητες ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Πηγή: naftemporiki.gr