Η Νέα Επανάσταση στη Στείρωση Σκυλιών Χωρίς Χειρουργείο

Η Νέα Επανάσταση στη Στείρωση Σκυλιών Χωρίς Χειρουργείο

Ο Φίντλει, ένα μικρό τεριέ που κατοικεί στη Χιλή, είναι τυχερός καθώς δεν χρειάστηκε να υποστεί χειρουργική επέμβαση για στειρώσεις, όπως συμβαίνει συνήθως. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στο Σαντιάγο, όπου ο Φίντλει κρατήθηκε από τον ιδιοκτήτη του και έλαβε λιχουδιές, επιτρέποντάς του να απομακρυνθεί από το άγχος που συχνά συνοδεύει τις ιατρικές παρεμβάσεις. Αντί για κλασική χειρουργική διαδικασία, ο Φίντλει έλαβε μια ένεση με ένα νέο εμβόλιο ανοσοευνουχισμού που ονομάζεται Egalitte.

Ο Λεονάρντο Σάενζ, κτηνίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, είναι αυτός που ανέπτυξε το εμβόλιο. Σύμφωνα με τον Σάενζ, η δράση του βασίζεται στην αναστολή της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την αναπαραγωγή, κάτι που καθιστά τη διαδικασία αναστρέψιμη. «Εάν έχουμε μπλοκάρει αυτή την ορμόνη, δεν απελευθερώνουμε γοναδοτροπίνη και επομένως ούτε σεξουαλικές ορμόνες», εξηγεί ο κτηνίατρος. Το εμβόλιο μπορεί να εφαρμοστεί σε αρσενικά και θηλυκά σκυλιά και η τιμή του ανέρχεται περίπου στα 60 ευρώ.

Απαιτείται όμως συνταγή κτηνιάτρου και αξιολόγηση της κατάστασης του σκύλου προτού γίνει η ένεση, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλος. Ο Σάενζ αναφέρει ότι αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των ζώων που αναπαράγονται σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς είναι λιγότερο επεμβατική και πιο απλή από τον παραδοσιακό χειρουργικό ευνουχισμό. «Μια ένεση είναι πολύ πιο εύκολη και μπορείτε να εμβολιάσετε μεγαλύτερο αριθμό ζώων εάν χρειάζεται να κάνετε έλεγχο αναπαραγωγής», προσθέτει.

Η απλότητα και η αναστραψιμότητα της διαδικασίας είναι τα στοιχεία που αναμένεται να προσελκύσουν πολλούς κατόχους σκύλων στην επιλογή αυτής της μεθόδου για τα κατοικίδιά τους.

Πηγή: naftemporiki.gr