Η Περιβαλλοντική Κρίση από τα Διαστημικά Σκουπίδια και οι Επιπτώσεις στην Ατμόσφαιρα

Η Περιβαλλοντική Κρίση από τα Διαστημικά Σκουπίδια και οι Επιπτώσεις στην Ατμόσφαιρα

Η διαστημική βιομηχανία παρουσίασε μια πολυδιάστατη ανάπτυξη, ωστόσο συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να απειλήσουν τον πλανήτη. Ένας από τους κυριότερους κινδύνους είναι ο αυξανόμενος όγκος των διαστημικών σκουπιδιών, τα οποία περιλαμβάνουν μη λειτουργούντες δορυφόρους και τμήματα διαστημικών αντικειμένων που κινούνται γύρω από τη Γη. Αυτά τα αντικείμενα συχνά συγκρούονται μεταξύ τους, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον όγκο των σκουπιδιών.

Μελέτες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι οι διαδικασίες καύσης διαστημικών αντικειμένων στην ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο αθώες όσο πιστεύαμε. Ειδικότερα, η καύση δορυφόρων και άλλων διαστημικών σκουπιδιών μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς η εκτόξευση πυραύλων και οι επανεισόδους αντικειμένων στην ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των οξειδίων του αλουμινίου. Αυτά τα οξείδια, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ενδέχεται να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις τους έως και 650% στη στρατόσφαιρα, ενδεχομένως προκαλώντας σημαντική καταστροφή στο όζον της Γης.

Το τελευταίο θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς το όζον προστατεύει τον πλανήτη από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι με την εκτόξευση και την επαναφορά δορυφόρων στη γη, η ποσότητα του διαστημικού χώρου που θα καίγεται ετησίως ενδέχεται να φτάσει τους 3,300 τόνους. Η ορμή αυτή είναι ανησυχητική, ειδικά δεδομένου ότι ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύονται τριπλασιάζεται ετησίως.

Στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» μια μελέτη υποδεικνύει ότι η αναμενόμενη έκρηξη δορυφόρων στον αέρα μπορεί να επηρεάσει και το μαγνητικό πεδίο της Γης, ενδέχεται να επιτρέψει σε περισσότερη κοσμική ακτινοβολία να φθάσει στην επιφάνεια του πλανήτη. Οι επιστήμονες, όπως ο Σεμπάστιαν Ίστχαμ, υποστηρίζουν ότι η κατανόησή μας για τις συνέπειες των εκπομπών από τα καύσιμα των πυραύλων είναι περιορισμένη και οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Τέλος, ο Μινκγουάν Κιμ προτείνει ότι για να μειωθεί η διάρκεια των επικίνδυνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, οι χειριστές δορυφόρων θα πρέπει να προγραμματίσουν τις επανακαύσεις τους σε χαμηλότερα υψόμετρα. Καθώς η διαστημική βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται, η ανάγκη για επιτακτικές λύσεις είναι πιο επείγουσα από ποτέ, αλλιώς οι επιπτώσεις μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές.

Πηγή: naftemporiki.gr