Η Σημασία των Γονιδίων στη Μακροχρόνια Υγεία και Ζωή

Η Σημασία των Γονιδίων στη Μακροχρόνια Υγεία και Ζωή

Το μυστικό για μια υγιή και μακροχρόνια ζωή ενδέχεται να συνδέεται περισσότερο με τα γονίδια παρά με τη διατροφή, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Αν και παραδοσιακά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων μπορεί να παρατείνει τη ζωή, με δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η μείωση της πρόσληψης κατά 25% μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση έως και 3%, η νέα αυτή έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικότερο ρόλο.

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου χίλια θηλυκά ποντίκια, επιλέγοντας καθένα από αυτά με μοναδικά γενετικά χαρακτηριστικά. Αυτό επέτρεψε την αναπαραγωγή της γενετικής ποικιλίας του ανθρώπινου πληθυσμού, καθιστώντας τη συγκεκριμένη μελέτη ιδιαίτερα σημαντική για την κατανόηση της γήρανσης και της διάρκειας ζωής.

Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και υποβλήθηκαν σε διάφορες διατροφικές ρυθμίσεις. Η πρώτη ομάδα είχε ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή, οι δεύτερες και τρίτες ομάδες κατανάλωναν το 60% και το 80% των θερμίδων τους, ενώ οι τελευταίες ομάδες τήρησαν πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας, όπου δεν έτρωγαν για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν με τακτικές εξετάσεις αίματος, οι οποίες αξιολόγησαν δείκτες υγείας όπως σωματικό βάρος, ποσοστά σωματικού λίπους και επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν περιορισμούς στην τροφή ζούσαν κατά μέσο όρο 25 μήνες, ενώ αυτά που ακολουθούσαν την πιο αυστηρή διατροφή ζούσαν έως 34 μήνες.

Παράλληλα, παρατήρησαν ότι το εύρος της διάρκειας ζωής σε κάθε διατροφική ομάδα κυμαινόταν σημαντικά. Ιδιαίτερα στην ομάδα με τις λιγότερες θερμίδες, η διάρκεια ζωής των ποντικιών κυμάινετο από μερικούς μήνες έως τεσσεράμισι χρόνια.

Ο καθηγητής Γκάρι Τσόρτσιλ, που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Αυτό που καταδεικνύει η μελέτη μας είναι η σημασία της ανθεκτικότητας. Τα πιο γερά ζώα διατήρησαν το βάρος τους ακόμα και υπό στρες και θερμιδικό περιορισμό, και αυτά ήταν που ζούσαν περισσότερο». Ανέφερε επίσης ότι αν και η διατροφή είναι ένα παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής, τελικά, σημαντικό ρόλο παίζουν τα γονίδια.

Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες ώστε να εξεταστεί αν περιοριστικές δίαιτες όπως η διαλείπουσα νηστεία και ο περιορισμός θερμίδων μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και στους ανθρώπους. Πηγή: naftemporiki.gr