Ηλιακές Εκλείψεις και το Δαχτυλίδι της Φωτιάς στην Νοτιοαμερικανική Ορατότητα

Ηλιακές Εκλείψεις και το Δαχτυλίδι της Φωτιάς στην Νοτιοαμερικανική Ορατότητα

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη περνά μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου. Κατά την παρατήρηση μιας έκλειψης Ηλίου, η σκιά της Σελήνης μπορεί να μην καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο, γεγονός που οδηγεί σε μια μερική έκλειψη. Αν η σκιά καλύπτει τον Ήλιο πλήρως, τότε η έκλειψη θεωρείται ολική.

Η απόσταση της Σελήνης από τη Γη διαφέρει κατά τη διάρκεια του μήνα, και όταν βρίσκεται στο απόγειό της, το φαινόμενο μέγεθός της είναι μικρότερο (91-100%) από του Ήλιου. Σε αυτήν την περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από τον Ήλιο, ο οποίος ονομάζεται «δακτυλιοειδής» έκλειψη και συχνά αναφέρεται ως «δαχτυλίδι της φωτιάς».

Κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης, ο Ήλιος δεν καλύπτεται πλήρως από τη Σελήνη, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους παρατηρητές. Για την ασφάλεια των ματιών τους, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν ειδικά φίλτρα, καθώς η παρατήρηση χωρίς αυτά μπορεί να προκαλέσει τύφλωση από τις ακτινοβολίες του Ήλιου.

Αυτήν τη στιγμή, το δαχτυλίδι της φωτιάς θα είναι ορατό σε ορισμένες περιοχές της Νοτίου Αμερικής, ενώ μια μερική ηλιακή έκλειψη θα είναι ορατή σε περιοχές της Ανταρκτικής, της Βόρειας Αμερικής και του Ατλαντικού και Ειρηνικού Ωκεανού.

Πηγή: naftemporiki.gr