Ισχυρή Γεωμαγνητική Καταιγίδα Προκαλεί Σέλας στην Ελλάδα

Ισχυρή Γεωμαγνητική Καταιγίδα Προκαλεί Σέλας στην Ελλάδα

Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα έπληξε τη Γη χθες το βράδυ, μετά από την εκτίναξη ύλης από το ηλιακό στέμμα που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη. Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για το φαινόμενο, το οποίο κατατάσσεται επιπέδου G4 (το δεύτερο υψηλότερο σε κλίμακα πενταβάθμιας), με μέγιστη ταχύτητα 1.300 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Οι ακριβείς προβλέψεις για την άφιξη της ηλιακής καταιγίδας στη Γη είναι δύσκολες και συνήθως μπορούν να γίνουν μόνο 15-30 λεπτά πριν φθάσει το φαινόμενο.

Αυτή η ισχυρή καταιγίδα είχε τόσο μεγάλη ένταση που το σέλας που προκάλεσε έγινε ορατό και στην Ελλάδα. Πολλοί φίλοι του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένων ερασιτεχνών αστροφωτογράφων, περίμεναν με ανυπομονησία να καταγράψουν αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο. Κάποιοι από αυτούς ήταν τυχεροί και κατάφεραν να αποτυπώσουν εικόνες του σέλαος σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, όπως από το όρος Πάικο, τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, τα Μουδανιά Χαλκιδικής, το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, τη Λιβαδειά, την Εύβοια, την Κρήτη, τη Λέσβο, την Κέρκυρα, τον Ωρωπό και την Πεντέλη Αττικής.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα των μαγνητικών πεδίων του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία τους, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας με έντονη λάμψη. Αυτές οι εκρήξεις απελευθερώνουν ηλιακά ενεργειακά σωματίδια, τα οποία επηρεάζουν τη Γη προκαλώντας φαινόμενα όπως το σέλας, αλλά και διαταράσσοντας τις τηλεπικοινωνίες μέσω δορυφόρων, καθώς και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: naftemporiki.gr