Νέα Εξέταση Αίματος Υποσχέσεις Πρόωρη Διάγνωση της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης

Νέα Εξέταση Αίματος Υποσχέσεις Πρόωρη Διάγνωση της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης

Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) συνιστά μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε μυϊκή αδυναμία και επιπτώσεις στις φυσικές λειτουργίες του σώματος. Πρόκειται για έναν τύπο ασθένειας κινητικού νευρώνα, που προκαλεί σταδιακή φθορά των νευρικών κυττάρων και τον θάνατό τους.

Σύμφωνα με πρόσφατή μέλετη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Brain Communications», μια ερευνητική ομάδα έχει αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει την ALS σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η συγκεκριμένη εξέταση κατάφερε να εντοπίσει άτομα με ALS με ποσοστό επιτυχίας 98% σε δοκιμές, προσφέροντας ελπίδες για μια πιο έγκαιρη διάγνωση, που θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση και την καθυστέρηση των συμπτωμάτων.

Η ALS κατατάσσεται ως η τρίτη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσος, πίσω από την Αλτσχάιμερ και την Πάρκινσον, με την ετήσια συχνότητά της να ανέρχεται περίπου στο 1 ανά 100.000 άτομα. Ένας από τους πιο διάσημους ασθενείς της νόσου ήταν ο γνωστός θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος πολέμησε με την ALS επί πολλές δεκαετίες.

Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να φέρει το νέο διαγνωστικό τεστ στην αγορά το συντομότερο δυνατό. «Αναζητούμε ενεργά τον κατάλληλο διαγνωστικό συνεργάτη της εταιρίας μας για να καταστεί δυνατή η γρήγορη διάθεση αυτού του τεστ στους ασθενείς και τους κλινικούς γιατρούς. Σε ένα καλύτερο σενάριο, το τεστ θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε περίπου 18 μήνες», δηλώνει η Σάντρα Μπάνακ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο Brain Chemistry Labs στις ΗΠΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr