Ο κομήτης A3 γίνεται ορατός από τη Γη ως η μεγάλη κοσμική αξιοθέαση του αιώνα

Ο κομήτης A3 γίνεται ορατός από τη Γη ως η μεγάλη κοσμική αξιοθέαση του αιώνα

Ο κομήτης A3 (Tsuchinshan-ATLAS) έχει εγείρει μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες και αποκαλείται «ο κομήτης του αιώνα» λόγω της φωτεινότητάς του και της ευκολίας που μπορεί να γίνει ορατός από τη Γη. Ωστόσο, αυτός ο χαρακτηρισμός εγείρει αμφισβητήσεις από επιστήμονες, αν και αναγνωρίζεται ως ένας εντυπωσιακός κομήτης που θα είναι ορατός για τους παρατηρητές του ουρανού τις επόμενες εβδομάδες.

Ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και έχει ονομαστεί έτσι από τα δύο τηλεσκόπια που τον εντόπισαν, το Αστεροσκοπείο Τσουσινσάν στην Κίνα και το τηλεσκόπιο ATLAS στη Νότιο Αφρική. Ο κομήτης προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, μια γιγάντια σφαίρα που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα, φιλοξενούμενα δισεκατομμύρια αντικείμενα, περιλαμβανομένων και κομητών. Ο A3 επισκέπτεται το εσωτερικό ηλιακό σύστημα περίπου κάθε 80.000 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι η προηγούμενη ορατότητά του από τη Γη συνέβη όταν οι Νεάντερταλ ζούσαν στον πλανήτη.

Σύμφωνα με την προγραμματισμένη του τροχιά, στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 ο κομήτης θα φτάσει στο περιήλιό του, δηλαδή το κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο, σε απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στις 12 Οκτωβρίου αναμένεται το πλησιέστερο πέρασμά του από τη Γη, σε απόσταση περίπου 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Οι παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο θα έχουν δύο ευκαιρίες να τον δουν, είτε με γυμνό μάτι είτε πιθανώς με κιάλια. Μέχρι αύριο θα είναι ορατός ανατολικά, λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου, και στη συνέχεια ξανά από τις 12 έως τις 30 Οκτωβρίου, κυρίως προς τα δυτικά μετά το ηλιοβασίλεμα.

Παρ’ όλα αυτά, ο δρ. Ρόμπερτ Μάσεϊ από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία προειδοποιεί ότι δεν θα είναι εύκολο να τον παρατηρήσουμε, εκφράζοντας αμφιβολίες ότι τελικά θα είναι «ο κομήτης του αιώνα». Ωστόσο, πρόσφατες εντυπωσιακές φωτογραφίες του κομήτη έχουν ήδη ληφθεί από αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: naftemporiki.gr