Περίεργες Συναντήσεις Διαστημικών Βράχων με τη Γη[embed]https://www.youtube.com/watch?v=xLsu6BO0N70[/embed][embed]https://www.youtube.com/watch?v=vEVKKyynFeI[/embed]

Περίεργες Συναντήσεις Διαστημικών Βράχων με τη Γη[embed]https://www.youtube.com/watch?v=xLsu6BO0N70[/embed][embed]https://www.youtube.com/watch?v=vEVKKyynFeI[/embed]

Αρκετοί από τους αμέτρητους διαστημικούς βράχους του ηλιακού μας συστήματος κυκλοφορούν καθημερινά στη διαστημική γειτονιά μας. Ενώ κάποιοι περνούν σε μεγάλες αποστάσεις από τον πλανήτη μας, άλλοι πλησιάζουν περισσότερο χωρίς να είναι απειλητικοί. Ωστόσο, ορισμένοι αρκετά μικροί βράχοι μπορεί να περνούν «ξυστά» από τη Γη, και συχνά δεν εντοπίζονται από τα συστήματα παρακολούθησης παρά μόλις λίγες ώρες πριν από το κοντινό τους πέρασμα.

Η NASA ανέφερε ότι σήμερα Τρίτη, ο αστεροειδής 2024 ON, με διάμετρο 290 μέτρα, θα περάσει σε απόσταση ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής έχει τακτική τροχιά που τον φέρνει στην περιοχή μας, καθώς είχε περάσει και το 2013, και υπολογίζεται ότι θα επισκεφθεί ξανά τη Γη το 2035. Ο αστεροειδής εντοπίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου από το ερευνητικό πρόγραμμα Virtual Telescope Project και εκτιμάται ότι ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 40.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Παράλληλα, υπάρχει ένας άλλος αστεροειδής, ο 2024 PT-5, ο οποίος βρέθηκε σε μια βαρυτική θέση όπου η Γη τον «συνέλαβε». Σύμφωνα με δημοσίευση σε ερευνητική επιθεώρηση, αυτός ο διαστημικός βράχος θα μετατραπεί για περίπου δύο μήνες σε ένα μίνι φυσικό δορυφόρο της Γης. Ο 2024 PT-5 αναμένεται να γίνει το δεύτερο φεγγάρι της Γης, ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, αλλά έχει γίνει πιο γνωστό τα τελευταία χρόνια χάρη στα σύγχρονα διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, ο 2024 PT-5 θα παραμείνει εγκλωβισμένος στη γηϊνη βαρυτική έλξη για 53 ημέρες, και αναμένεται να απελευθερωθεί στα μέσα Νοεμβρίου, συνεχίζοντας το ταξίδι του στο ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή: naftemporiki.gr