Τρισδιάστατη εκτύπωση μεταλλικών εξαρτημάτων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τρισδιάστατη εκτύπωση μεταλλικών εξαρτημάτων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Σε μια πρωτοποριακή έρευνα, οι επιστήμονες κατάφεραν να προσαρμόσουν έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή στο περιβάλλον μικροβαρύτητας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ολοκληρώνοντας επιτυχώς την εκτύπωση ενός μεταλλικού εξαρτήματος πριν από λίγες εβδομάδες. Το πείραμα, που σχεδιάστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), είναι το πρώτο της φύσης του και ανοίγει τον δρόμο για νέες δυνατότητες στην κατασκευή μεταλλικών αντικειμένων στο Διάστημα.

Για την εκτύπωση του μεταλλικού εξαρτήματος, χρησιμοποιήθηκε σύρμα από ανοξείδωτο χάλυβα, το οποίο λιώθηκε από έναν ισχυρό λέιζερ που φτάνει τους 1,200 βαθμούς Κελσίου. Το λιωμένο μέταλλο εναποτίθεται στρώμα-στρώμα για να δημιουργηθεί το επιθυμητό σχήμα. Ωστόσο, οι συνθήκες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι πολύ διαφορετικές, καθώς οι περισσότερες μέθοδοι εκτύπωσης βασίζονται στη βαρύτητα για τη σωστή τοποθέτηση των υλικών. Αυτό καθιστά την εργασία στο Διάστημα προκλητική, καθώς η έλλειψη βαρυτικών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει σε ελαττωματικά προϊόντα.

Η επιτυχία αυτού του πειράματος έχει σημαντικές προοπτικές. Η δυνατότητα εκτύπωσης μεταλλικών αντικειμένων στο Διάστημα μπορεί να αποβεί κρίσιμη για τη δημιουργία επανδρωμένων βάσεων στη Σελήνη και στον Άρη. Επίσης, υποστηρίζει τις μελλοντικές αποστολές διαστημικών σταθμών που προγραμματίζονται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Κίνα και η Ρωσία, προκειμένου να υποστηρίξουν τις επανδρωμένες βάσεις που προγραμματίζεται να δημιουργηθούν εκεί στην επόμενη δεκαετία.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε μέσω εκτενών δοκιμών που διήρκησαν αρκετούς μήνες. Τα μέλη του πληρώματος έπρεπε να προσαρμοστούν στις δύσκολες συνθήκες του Διάστημα, και, με τις νέες γνώσεις που αποκτήθηκαν, σκοπεύουν να εκτυπώσουν δύο ακόμη αντικείμενα, τα οποία θα επιστραφούν στη Γη για περαιτέρω ανάλυση και σχεδίαση για πιο περίπλοκες κατασκευές.

Πηγή: newsbomb.gr