Σε καθεστώς αναστολή εργασίας τίθενται από σήμερα 1η Σεπτέμβρη περισσότεροι από 600 υγειονομικοί οι οποίοι υπηρετούν σε δομές υγείας της Αχαϊκά, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που θα μπουν στο συγκεκριμένο καθεστώς να εργάζονται στα Νοσοκομεία “Αγ. Ανδρέας”, ΠΠΓΝΠ και Καραμανδάνειο.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο η σχετική απόφαση όντως αυτό τεθεί σε ισχύ από σήμερα και συγχρόνως εαν η χρησιμοποίηση προσωπικών δεδομένων από την σχετική πλατφόρμα εμβολιασμού άπτεται της νομιμότητας για τον εντοπισμό των εργαζομένων που είναι ανεμβολίαστοι, καθώς οι προϊστάμενοι των τμημάτων δεν “συνεργάστηκαν” με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Από την πλευρά τους εργαζόμενοι και σωματεία τόσο στο νοσοκομείο “Αγ. Ανδρέας”, όσο και στο Ρίον, εάν όντως σήμερα κοινοποιηθεί σε ανεμβολίαστους υπαλλήλους η απόφαση με την οποία τίθενται σε αναστολή, θα σκληρύνουν τη στάση του, προχωρώντας σε ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις πέραν αυτών της κατάληψης των διοικήσεων.

Σε πρώτη κίνηση οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς των εισόδων στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, απαγορεύοντας στις διοικήσεις να εισέλθουν στο χώρο των ιδρυμάτων ενώ θα προχωρήσουν και σε κατάθεση μηνύσεων.

Φόβοι για κατάρρευση

Η πιθανή εφαρμογή του μέτρου της αναστολής για τους 600 εργαζόμενους υγειονομικούς στις δομές υγείας ης περιοχής, προβληματίζει σε ότι αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργικότητα των νοσοκομείων κι ιδιαίτερα στα νοσοκομεία του Ρίου, του “Αγ. Ανδρέα” και στο Καραμανδάνειο.

Σε πολλές περιπτώσεις θα βγουν σε αναστολή άτομα που υπηρετούν σε νευραλγικά πόστα όπως οι ΜΕΘ, γία την αντικατάσταση των οποίων απαιτείται κάποιος να έχει εμπειρία και η εκπαίδευση πιθανού αντικαταστάτη χρειάζεται έως και 6 τουλάχιστον εβδομάδες.

Σε πρώτο χρόνο πάντως και σε επίπεδο ζώνης ευθύνης 6ης ΥΠΕ έχει αλλαχθεί το οργανόγραμμα και έχει αποφασιστεί η σύμπτυξη πτερύγων και κλινικών και λειτουργία μόνο με εμβολιασμένους ή έχοντες αποκτήσει φυσική ανοσία υγειονομικού. Παράλληλα έχει ανοίξει και δέχεται αιτήσεις η σχετική πλατφόρμα για την πρόσληψη επικουρικών.

Πηγή: patrastimes.gr