Δημοσιεύθηκε η μελέτη χορήγησης κολχικίνης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς (μελέτη COLCORONA) στο διεθνές περιοδικό THE LANCET. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της μελέτης, η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς που έπασχαν από κορωνοϊό με θετικό μοριακό τέστ οι οποίοι δεν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία αλλά παρέμεναν σπίτι τους, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά κατά 25% οι θάνατοι ή οι νοσηλείες σε νοσοκομείο. Στο σύνολο του πληθυσμού της μελέτης, που περιλαμβάνονταν και ασθενείς χωρίς θετικό μοριακό τεστ διάγνωσης, η επίδραση της χορήγησης κολχικίνης δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (μελέτη GRECCO) ενώ ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Στη μελέτη GRECCO-19 συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον Καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος μιλώντας στο protothema.gr δήλωσε:

«Είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της COLCORONA καθώς προσφέρεται μία επιλογή στους ασθενείς με θετικό μοριακό τεστ που δεν νοσηλεύονται με ένα φθηνό φάρμακο, ειδικά σε όσους είναι υψηλού κινδύνου για επιπλοκές. Στην Ελλάδα οι επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει ήδη προχωρήσει στις σχετικές οδηγίες για τη χορήγηση κολχικίνης. Φυσικά θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι η ιδέα για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19 ξεκίνησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με τη συμμετοχή πολλών καταξιωμένων συναδέλφων».

Πηγή: patrastimes.gr