Ο τρόπος με τον οποίο η τοπική ΕΛ.ΑΣ. επέλεξε να διαχειριστεί τη συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων το βράδυ της τελευταίας Κυριακής των απόκρεων στο πλάτωμα της Παπαδιαμαντοπούλου στο κάτω μέρος του κάστρου και στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης και σχολιασμού.

Το γεγονός ότι οι συγκεντρωθέντες ανενόχλητοι προσέγγισαν το χώρο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν εκεί ολονύκτιο υπαίθριο πάρτι, παρά τις απαγορεύσεις που ισχύουν λόγω του κορονοϊού, όταν την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Πάτρας παρέμενε αναγκαστικά μέσα στα σπίτια της,  έχει προκαλέσει τριβές.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι όχι γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν επενέβη αφού είχε γίνει η συγκέντρωση των εκατοντάδων ατόμων, αλλά τι δεν έκανε προκειμένου να αποτραπεί η πρόσβαση στα συγκεκριμένα σημεία, δεδομένου ότι είναι από αυτά όπου εδώ και ημέρες παρουσίαζαν ιδιαίτερη κινητικότητα.

Η έγκαιρη τοποθέτηση περιπολικών ή άλλων δυνάμεων στα σημεία που  οδηγούσαν στους συγκεκριμένους χώρους, τόσο αστυνομικοί όσο και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως θα ήταν η πιο ενδεδειγμένη συνταγή.

Το παιχνίδι χάθηκε από την στιγμή που δεν απετράπη η προσέγγιση στο χώρο και από εκεί και πέρα κάθε σκέψη για επέμβαση ενώ είχε γίνει ήδη συγκέντρωση ατόμων, εμπεριείχε απρόβλεπτους κινδύνους και ίσως ακόμα και ολέθριες συνέπειες και ίσως ακολουθούσαν εικόνες που θα παρέπεμπαν στη Νέα Σμύρνη.

Να σημειωθεί πως ρόλο και στην διαχείριση του θέματος έπαιξε και το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω των όσων προηγήθηκαν σε γειτονιές της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την στάση της ανοχής ενέκρινε και η Αθήνα.

Πρόεδρος ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

Ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων νομού Αχαΐας X. Τσίτσικας σε δηλώσεις του στην εκπομπή “Πράσινο Κόκκινο σε Γαλάζιο φόντο” του Γιάννη Γεωργόπουλου στον max fm, τόνισε ότι ως προς το επιχειρησιακό σκέλος και την διαχείριση του περιστατικού αρμόδιοι είναι άλλοι να μιλήσουν, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως σημαντικό ρόλο για την απουσία της ΕΛ.ΑΣ. γενικότερα την Κυριακή από την πόλη, έπαιξε η εξουθένωση το προηγούμενο διάστημα των λίγων δυνάμεων αλλά και ενδεχομένως το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της ΕΛ.ΑΣ. από ένα μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό στη Νέα Σμύρνη. Ο κ. Τσίτσικας άφησε να εννοηθεί ότι  η διαχείριση της κατάστασης το βράδυ της Κυριακής έπρεπε να έχει αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα και ότι επεμβατικό.

Δυσφορία στην περιφερειακή Αρχή

Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ιδιαίτερα στους κόλπους της αντιπεριφέρειας Αχαΐας. Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος, καθώς θεωρεί ότι παρά την προσπάθεια που έκανε για συντονισμό ημέρες πριν των συναρμόδιων υπηρεσιών, προκαλώντας και σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. , κάποιοι δεν έκαναν το αυτονόητο.

Σε δηλώσεις του  στην εκπομπή “Πράσινο, κόκκινο σε Γαλάζιο Φόντο” του Γιάννη Γεωργόπουλου στον max fm ο κ. Μπονάνος είπε χαρακτηριστικά πως “άλλοι είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν απαντήσεις για το θέμα” φωτογραφίζοντας την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας.

Πηγή: patrastimes.gr