Καθησυχαστικοί μεν αλλά σε συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου για όσο χρειαστεί είναι οι σεισμολόγοι, στον απόηχο των 4.9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης (χθες) προς Τετάρτη (σήμερα), με επίκεντρο την περιοχή του Μαραθιά.

Μιλώντας στον max fm και στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου, “πράσινο, Κόκκινο σε Γαλάζιο Φόντο” ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του  “Γεωδυναμικού Ινστιτούτου” Άκης Τσελέντης επεσήμανε, πως ο σεισμός προερχόταν από μία περιοχή του Κορινθιακού η οποία είναι διεγερμένη το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας παράλληλα,  ότι η εκτόνωση του φαινομένου θα διαρκέσει για δεκαπέντε ημέρες ακόμα, ενώ δεν απέκλεισε να σημειωθεί το φαινόμενο του ‘ακορντεόν”.

Σε μία τέτοια περίπτωση – είπε ο κ. Τσελέντης  – θα έχουμε ένα νέο γεγονός και μία ανάλογη για ημέρες μετασεισμική ακολουθία.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι σεισμοί αυτοί από το συγκεκριμένο επίκεντρο γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην Πάτρα , ανέφερε, ότι αυτό προκαλείται από την κατεύθυνση που δίνει στα σεισμικά ‘κύματα’ το συγκεκριμένο ρήγμα.

Ο κ. Τσελέντης πρόσθεσε πως θεωρεί απειροελάχιστο το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη δραστηριότητα και το συγκεκριμένο ρήγμα να ενεργοποιήσει άλλα μεγάλα ρήγματα, τα οποία θα έδιναν δόνηση μεγαλύτερης έντασης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΤΣΕΛΕΝΤΗ ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΕΔΩ


Ο Καθηγητής Κώστας Παπαζάχος

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος από την πλευρά του, μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου, ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται επί του παρόντος ομαλά, ενώ σημείωσε πως θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα για αρκετές ακόμα ημέρες.

Ωστόσο εξέφρασε προβληματισμό για το πως θα αντιδράσει το παρακείμενο ρήγμα που έδωσε το 1995 το μεγάλο σεισμό του Αιγίου, αν και επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο θέμα.

Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε επίσης, ότι η συγκεκριμένη περιοχή το τελευταίο διάστημα είναι διεγερμένη

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ


Πηγή: patrastimes.gr