Την εκτίμηση ότι η σημερινή σεισμικότητα με επίκεντρο την περιοχή κοντά στην Καλλιθέα και συγκεκριμένα 9 χιλιόμετρα νότια – Νοτιο ανατολικά της Πάτρας, κατά πάσα πιθανότητα δεν αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο για το συγεκριμένο εστιακό χώρο, εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου ‘Πράσινο, Κόκκινο σε Γαλάζιο Φόντο” στον max fm, o καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Ο κ. Τσελέντης σημέιωσε ότι “ωστόσο παρακολουθεί το φαινόμενο”, εστιάζοντας παράλληλα στο γεγονός ότι “γενικά η περιοχή της Αχαϊας αλλά και του Ανατολικού Κορινθιακού συμπεριλαμβανομένης και της Αιγιάλειας εμφανίζει σέντονο σεισμικό φορτίο”, προσθέτοντας πως έχει τοποθετησει πολλά μηχανήματα παρακολούθησής του με κάποια απο αυτα να αφορούν σε πρόδρομα φαινόμενα μέσα από την χρήση ραδονίου. Αυτές οι συσκευές είπε ο κ. Τσελέντης μας είχαν δώσει σήματα για την δραστηριότητα που είχαμε στον κορινθιακό πριν λίγο καιρό, αλλά επειδή δεν αναμέναμε συμβάν άνω των 6 Ρίχτερ δεν προχωρήσαμε σε ανακοίνωση.

Απαντώντας στο ερώτημα κατα πόσο φοβάται λόγω της έντονης δραστηριότητας την ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην περιοχή που κατα το παρελθόν έδωσε μεγάλο σεισμό ο καθηγτής ανέφερε : ” Θα σας πω κάτι. Δεν θα βρεθεί σοβαρός σεισμολόγος ο οποίος σέβεται την επιστήμη του,  που θα σας πει ότι δεν ανησυχεί. Εγώ από καιρό έχω πεί  και εκφράζω μία ανησυχία για την περιοχή και ιδιαίτερα για την ευρύτερη περιοχή όπως αυτή του κορινθιακού, προς το Ξυλόκαστρο και τις Αλκυονίδες, που δίνουν μεγάλα γεγονότα”

Για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γνωστών ενεργών ρηγμάτων κοντά στην Πάτρα ο κ. Τσελέντης τόνισε : ” Ναί κοιτάμε κατα πόσο ενδεχομένως έχουμε ενεργοποίηση γνωστών ενεργών ρηγμάτων κοντά στην Πάτρα. Δε έχουμε κάτι.Ωστόσο σκέφτομαι το απόγευμα να στείλω επιπλέον όργανα με το συνεργείο του Γεωδυναμικού προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την περιοχή..”

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗΠηγή: patrastimes.gr