Η πανδημία του κορωνοϊού και τα lockdown «στριμώχνουν» τόσο τις οικονομίες της ΕΕ όσο και της Ελλάδας.

Η μειωμένη κίνηση στην αγορά και η πτώση στα έσοδα είναι μόνο δυο από τους παράγοντες που προβληματίζουν τους αναλυτές. Υπό άλλες συνθήκες θα είχαν σημάνει πολλαπλοί συναγερμοί για την ελληνική οικονομία και θα είχαν κινητοποιηθεί άπαντες για να αποτρέψουν μια νέα κρίση Χρέους στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, κάνουν ακόμα και τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών να επιμένουν ότι το ελληνικό Χρέος παραμένει βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, παρά την «έκρηξη» του πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

Lockdown: Τι προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα

Στην ανάλυση βιωσιμότητας της Κομισιόν περιλαμβάνονται ακόμη και τα «μαύρα» σενάρια που εκτείνονται έως και το 2060.

Ωστόσο, τα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, κάνουν ακόμα και τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών να επιμένουν ότι το ελληνικό Χρέος παραμένει βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, παρά την “έκρηξη” του πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

“Κοιτάξτε τον παρονομαστή” λένε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας έτσι ότι η εκτίναξη του Χρέους στο 207% φέτος (!!!), δεν μπορεί παρά να συσχετιστεί με τη βαθιά ύφεση (άνω του 10%). “Ναι, ανησυχούμε γενικώς για την αύξηση του Χρέους στην Ευρώπη” λένε οι άνθρωποι που παρακολουθούν τους δείκτες των “28”, συμπληρώνοντας, όμως, ότι οι δαπάνες που έγιναν και γίνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, θα είχαν πολύ μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, αν δεν γίνονταν στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης δημοσιονομικής ορθοδοξίας.

Με φόντο τις προβλέψεις της Κομισιόν για άνοδο του Χρέους πάνω από το 100% στην Ευρώπη, τα νούμερα για την Ελλάδα προκαλούν ίλιγγο. Ακόμα και στο βασικό σενάριο, το Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κινείται μεν πτωτικά από το 2021 και μετά, αλλά διατηρείται πάνω από το 120% ως το 2040, απέχοντας έτσι 19 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις προ Covid εκτιμήσεις!

“Αυτό που μετράει είναι η εξυπηρετησιμότητα του Χρέους” λένε οι ίδιοι άνθρωποι, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ρίσκα στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η μεγάλη μάζα διακρατείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επιπλέον, υπάρχουν δύο παράμετροι, που λειτουργούν ως αμορτισέρ: 1) τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα δανεισμού από τις αγορές 2) η προοπτική δυναμικής ανάπτυξης “πατώντας” πάνω στα 32 δισ ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, οι Ακαθάριστες Δανειακές Ανάγκες διαμορφώνονται, πλέον, στα επίπεδα του 15% του ΑΕΠ, απέχοντας έτσι ως και 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η νέα Ανάλυση Βιωσιμότητας της Κομισιόν συμπεριλαμβάνει και δύο εναλλακτικά, δυσμενέστερα σενάρια, που συνδυάζουν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα το Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να διατηρείται πάνω από το 120% ως το 2060 και οι δανειακές ανάγκες να εκτινάσσονται ως το 26% του ΑΕΠ! “Αυτό ακριβώς υποδεικνύει τη σημασία της εφαρμογής της αναπτυξιακής ατζέντας της Επιτροπής Πισσαρίδη”, σημειώνει η Κομισιόν, την ώρα που το Προσχέδιο Ανάκαμψης βρίσκεται στις Βρυξέλλες και φιλοδοξεί να δώσει ώθηση 8 ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ ως το 2024.

economistas.gr

Πηγή: patrastimes.gr