Σε πολύ καλό κλίμα κύλησε η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τζο Μπάιντεν, ανήμερα της 25η Μαρτίου και λίγο μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής, όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η συνομιλία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και έγινε όπως προαναφέρθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτήρισε εποικοδομητική την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν,

«Μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαικού Συμβουλίου είχα μία θερμή και εποιδομητική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζό Μπάιντεν. Συζητήσαμε εκτενώς τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στα έθνη μας, με αφορμή την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τη σημασία της διαρκούς ενίσχυσης της συνεργασίας μας».

Πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής και την επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Τζο Μπάιντεν απέστειλε μήνυμα με αφορμή την 25η Μαρτίου. «Πριν από ακριβώς 20ο χρόνια, εμπνευσμένος από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη Δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση ο Λαός της Ελλάδας κήρυξε την Ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο αμερικανικός λαός συμμετέχει με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους – και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας. Κατά την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες του έθνους μας άντλησαν έμπνευση από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας και το σχηματισμό της πρώτης σύγχρονης δημοκρατίας του κόσμου. Λίγες δεκαετίες αργότερα Αμερικανοί φιλέλληνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τι είπε ο Μπάιντεν στη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ανησυχεί για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν συνομιλεί και με τους 27 μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. O Τζο Μπάιντεν ήταν εξαιρετικά φιλικός με τους ηγέτες της ΕΕ, ζητώντας μάλιστα να τον αποκαλούν «Τζο» και όχι «κύριο πρόεδρο».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συνομίλησαν με τον Μπάιντεν για τις «υπεραντλαντικές σχέσεις». H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα ατζέντα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Πρέπει να αναπτύξουμε μαζί πραγματικές λύσεις.

Πηγή: patrastimes.gr