Τη μνήμη των 23 συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 14 Ιουλίου 1944 στα «Φονικά» του Καράτουλα, τίμησαν ο Δήμος Πύργου και η τοπική κοινότητα Καράτουλα, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής, παρουσία κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.

Οι μαρτυρίες για τα γεγονότα εκείνης της εποχής αναφέρονται στην καθολική συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής στην αντίσταση.

Τίμημα αυτής της στάσης ήταν το αίμα που χύθηκε στα Φονικά.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Νικόλαος Κοτσώνης, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, τον πρόεδρο του Καράτουλα και την εθελοντική ομάδα, αναφέρθηκε στο ιστορικό των «Φονικών», στα γεγονότα εκείνης της εποχής και στους ανθρώπους που χάθηκαν.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, ο οποίος αναφερόμενος στο λαό των Ελλήνων τόνισε ότι πρόκειται για έναν λαό ο οποίος πορεύεται δίνοντας μάχη για το δίκιο, για το δίκιο που έχει να κάνει με την ελευθερία του ανθρώπου, με την αξιοπρέπεια, που έχει κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Κάνοντας παράλληλα αναφορά και βεβήλωση του μνημείου της Αγίας Σοφιάς. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην περιοχή ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην δημοπράτηση μίας μεγάλης εργολαβίας για έργα που αφορούν στις κατολισθήσεις και τις ζημιές από πλημμύρες και άλλα φαινόμενα γεωλογικά, προϋπολογισμού 500.000 € για τον πρώην Δήμου Ωλένης και σε μία ακόμα εργολαβία που αφορά όλο τον Καλλικρατικό δήμο η οποία πρόκειται να δημοπρατηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Επεσήμανε ακόμη ότι στο Καράτουλα η παιδική χαρά είναι στην φάση δημοπράτησης τονίζοντας ότι θα υπάρξουν κι άλλα έργα που αφορούν όλη την ευρύτερη περιοχή, όπως την αγροτική οδοποιία.

Παρών στην εκδήλωση μνήμης ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος αφού απηύθυνε χαιρετισμό σε όλους αλλά και στους συγγενείς των θυμάτων που βρίσκονταν εκεί, τόνισε ότι έχουμε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι φρόντισαν να υπάρχει αυτό το μνημείο στην περιοχή αυτή.

Επίσης συγκινητική ήταν και η ομιλία συγγενή θύματος, που τόνισε πως, «εδώ σε αυτό τον τόπο, πριν από 76 χρόνια, η κάθε πέτρα, το κάθε αγκωνάρι, ο κάθε δρόμος και το κάθε γεφύρι, έχει γραμμένη επάνω του ολόκληρη ιστορία, ηρωισμού και θυσίας, για την λευτεριά. Από γνωστούς και αγνώστους, ήρωες με ατσάλινες ψυχές που ακόμη και την ώρα που πάθαιναν φώναζαν ο θάνατος στο φασισμό».

patrisnews.com

Πηγή: patrastimes.gr