Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα δοθεί η μάχη, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, για τα αναδρομικά που αφορούν δυνητικά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους με το ποσό να αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μετά από προσφυγή Συνταξιουχικών Οργανώσεων που ζητούν να ακυρωθεί η κυβερνητική φόρμουλα του 2020 και να καταβληθούν τα χαμένα αναδρομικά από τα Δώρα και τις επικουρικές.

Μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου, ξεκινά αντίστοιχη διαδικασία και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις Δημοσίου.

Η δίκη της 15ης Ιανουαρίου, αφορά αναδρομικά κομμένων δώρων και συντάξεων τα οποία δεν έχει καταβάλει η κυβέρνηση και αντιστοιχούν σε εφάπαξ καταβολή έως και περίπου 3.000 ευρώ σε κάθε δικαιούχο συνταξιούχο.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η κρίση του ΣτΕ θα είναι «πιλότος» καταρχήν για όλες τις δίκες που εκκρεμούν και για όλες τις υποθέσεις συνταξιούχων που έχουν προσφύγει, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη του 2020, όταν και καταβλήθηκαν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων. Μάλιστα, σύμφωνα με υφιστάμενους υπολογισμούς περίπου 600.000 συνταξιούχοι πρέπει να έχουν προσφύγει δικαστικά.

Με την αίτηση ακύρωσης οι συνταξιούχοι διεκδικούν:
Να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.
Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.
Τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν ως και 3.290 ευρώ.

Πηγή: patrastimes.gr