Κρίσιμες οι ημέρες για το μέλλον των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μαζί τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα θα πάνε στις εγκαταστάσεις.

Την Πέμπτη είναι παραγραμματισμένο κρίσιμο ραντεβού στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου θα συναντηθούν οι δύο άνδρες με τον Νίκο Ταβουλάρη προκειμένου να μπει το νερό στο αυλάκι.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα είχε επισκεφθεί πριν από λίγες ημέρες και ο Αμερικάνος πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Τα ναυπηγεία αποτελούν το επόμενο κομμάτι στο παζλ των αμερικανικών επενδύσεων στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία μετά τα ναυπηγεία του Νεωρίου.

Η επίσημη ανακοίνωση της εκδήλωσης αμερικανικού ενδιαφέροντος, από την αμερικανική υπηρεσία χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων (DFC) για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας επισπεύδει τις εξελίξεις μέσω της ΟΝΕΧ.

Μεταξύ Νίκου Ταβουλάρη και Πάνου Ξενοκώστα έχει υπογραφεί προσύμφωνα, όμως, η υπόθεση δεν βάλτωσε τους τελευταίους μήνες με διάφορες αιτίες και προφάσεις από την πλευρά του πρώτου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι τα χρέη της εταιρείας-Ναυπηγεία Ελευσίνας- μαζί με αυτά που οφείλει στο Πολεμικό Ναυτικό ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, και προειδοποίησε ότι εάν ο κ. Ταβουλάρης δεν συμφωνήσει στο σχέδιο εξυγίανσης, η εταιρεία θα κλείσει.

Από τότε δεν υπήρξαν ουσιώδεις εξελίξεις, αφού η χώρα μπήκε στη δίνη της πανδημίας.

Οι μέτοχοι της μητρικής Nεώριον Συμμετοχών θα πρέπει να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπολειτουργούν έχοντας μόνο το πρόγραμμα TΠK του Πολεμικού Nαυτικού. Η πλευρά της ONEX θέλει το 51%. Αρχικώς ο Νίκος Ταβουλάρης είχε εγγυηθεί μόνο για το δικό του ποσοστό και όχι για τα ποσοστά άλλων μελών της οικογένειάς του, πράγμα που ο Πάνος Ξενοκώστας δεν το δέχτηκε.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές, όμως, ο N. Tαβουλάρης φέρεται πέραν της μεταβίβασης των δικών του μετοχών ουσιαστικά να εγγυήθηκε τη μεταβίβαση των μετοχών και άλλων μελών της οικογένειάς του, ώστε να φτάνουν τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, μόνη προϋπόθεση που θα επιτρέψει την απόκτηση και ορθή διοίκηση των Nαυπηγείων Eλευσίνας προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης τους, όπως υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία ο Πάνος Ξενοκώστας.

Η πλευρά Ταβουλάρη ζητούσε και οικονομικές εγγυήσεις για να πουλήσει. Η επιστολή της DFC έδωσε την απάντηση.
Η αμερικανική επένδυση στο ναυπηγείο της Ελευσίνας θα δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό δίκτυο το οποίο θα βοηθήσει και θα υπηρετήσει την μεταφορά LNG από την Αμερική και την Δυτική Αφρική στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Πηγή: patrastimes.gr