Δικαστής ζήτησε την προφυλάκιση για τέσσερις μήνες της τέως μεταβατικής προέδρου της Βολιβίας Ζανίν Άνιες και δύο υπουργών της κυβέρνησής της εν αναμονή της δίκης τους για “ στάση” και “ τρομοκρατία”, όπως μετέδωσαν χθες Κυριακή μέσα ενημέρωσης.

Η Άνιες μεταφέρθηκε στη φυλακή Ομπράχες στη Λα Πας, ενώ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Άλβαρο Κοΐμπρα και ο πρώην υπουργός Ενέργειας Ροντρίγο Γκουσμάν στη φυλακή Σαν Πέδρο, σύμφωνα με την εφημερίδα La Razon.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βολιβίας είχαν διατάξει την Παρασκευή τη σύλληψη της Άνιες και πολλών υπουργών της με την κατηγορία της “ στάσης” και της “ τρομοκρατίας”.

Η 53χρονη Άνιες απορρίπτει τις εις βάρος της κατηγορίες χαρακτηρίζοντας τες “πολιτική δίωξη”, ενώ επιμένει ότι συμμετείχε σε μια “συνταγματική διαδοχή”, όταν αντικατέστησε τον Έβο Μοράλες στην προεδρία μετά την παραίτησή του το 2020.

Η τέως πρόεδρος και οι δύο πρώην υπουργοί συνελήφθησαν το Σάββατο στην πόλη Τρινιδάδ όπου κρύβονταν.

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών ξεκίνησε μετά τη μήνυση που κατέθεσε τον Δεκέμβριο η Λίδια Πατί, μια πρώην βουλευτής του κόμματος του Έβο Μοράλες (2006-19), κατηγορώντας τη μεταβατική τέως πρόεδρο ότι ανέτρεψε, τον Νοέμβριο του 2019, τον σοσιαλιστή ηγέτη της χώρας. Η Πατί κατηγορεί την Άνιες, πολλούς πρώην υπουργούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς για “ στάση”, “ τρομοκρατία” και “ συνωμοσία”.

Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί και εναντίον άλλων υπουργών της προηγούμενης, μεταβατικής κυβέρνησης (Νοέμβριος 2019-Οκτώβριος 2020), όπως ο Αρτούρο Μουρίγο (Εσωτερικών), ο Λουίς Φερνάντο Λόπες (Άμυνας) και ο Γιέρκο Νούνιες (Προεδρίας).

Η μήνυση στρέφεται και εναντίον του ισχυρού άνδρα της Σάντα Κρους, του Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση του Μοράλες από την προεδρία, τον Νοέμβριο του 2019. Ο Καμάτσο εξελέγη κυβερνήτης την Κυριακή και σε βάρος του δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Μετά τις προεδρικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2019, στις οποίες ο Μοράλες διεκδικούσε μια τέταρτη θητεία, η δεξιά αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία, λόγω της σύγχυσης που επικράτησε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ακολούθησε έκρηξη βίας σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την ακύρωση των εκλογών. Στις ταραχές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι.

Με φόντο τις συνεχείς διαδηλώσεις, η αστυνομία αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές και ο στρατός απέσυρε τη στήριξή του στον Μοράλες ο οποίος τελικά παραιτήθηκε τον Νοέμβριο και αυτοεξορίστηκε, αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή. Επέστρεψε στη Βολιβία μετά τη νίκη του Λούις Άκρε, στενού συμμάχου του, στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2020.

Πηγή: patrastimes.gr