Ενώ η Ελλάδα έκανε επιτυχημένο άνοιγμα στην κρουαζιέρα το 2021 αφήνοντας πίσω στον ανταγωνισμό άλλες χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, ενώ εταιρείες κολοσσοί έφεραν υπερσύγχρονα κρουαζιερόπλοια να ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά κάνοντας και home port, υπήρξε πρόβλημα με αμερικανικών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιο προκαλώντας δυσαρέσκεια, εκνευρισμό και στέλνοντας άσχημα μηνύματα στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα ήμερα το πρωί το κρουαζιερόπλοιο Silver Shadow που κάνει πολυτελείς κρουαζιέρες και ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Royal Caribbean με 250 επιβάτες είχε προσέγγιση προγραμματισμένη-call στη Σύρο. Το λιμάνι έχει αβαθή δεξιά και αριστερά οπότε η παρουσία πιλότου είναι απαραίτητη. Όμως στην περιοχή πνέουν άνεμοι με ταχύτητα 35-40 κόμβων. Για λόγους ασφαλείας ο πιλότος που επιβιβάζεται στο πλοίο έξω από το λιμάνι δεν μπορούσε να πάει.

Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να δώσει εναλλακτικό προορισμό αφού η κρουαζιέρα είναι ακριβή, καθώς γίνεται στο πλαίσιο του Med Grand Voyage ταξιδεύοντας σε όλους του προορισμούς της Μεσογείου.

 silverShadow

Η εταιρεία επέλεξε τη Μύκονο. Όμως ήταν ήδη στο λιμάνι δυο πλοία και ένα στο αγκυροβόλιο και λόγω των ανέμων για λόγους ασφαλείας οι αρχές δεν αφήνουν να προσεγγίσει άλλο πλοίο. Η Μήλος δεν έχει τόσο προστατευμένο λιμάνι ούτε τοπικά tenders -τα σκάφη που μεταφέρουν τουρίστες από το αγκυροβόλιο όπου βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο στο νησί. Το πλοίο έπρεπε να κατεβάσει δικά του tenders όμως για λόγους ασφαλείας ο πλοίαρχος το απέκλεισε.

Επόμενη επιλογή το νησί της Τήνου το οποίο είναι μεγάλο και επειδή έχει ύψος είναι προστατευμένο το λιμάνι από τον καιρό. Το κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε στις 08.00 σήμερα το πρωί. Ο πλοίαρχος έδωσε την έγκριση να κατέβουν τα tenders αφού μπορεί να κάνει το operation με ασφάλεια για τους επιβάτες. Ενημερώθηκαν οι αρχές αφού θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί το ISPS του σύστημα για λόγους ασφαλείας με σεκιούριτι να επιβλέπουν την αποβίβαση στο νησί των τουριστών και το ίδιο συμβαίνει και στην επιστροφή τους προς το πλοίο.

Το Λιμεναρχείο ενημέρωσε ότι αρμόδιο είναι το Λιμενικό Ταμείο και του ζήτησε να αρχίσει η ενεργοποίηση του ISPS. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας επίσης ενημέρωσαν το Λιμενικό Ταμείο το οποίο απάντησε προφορικά ότι δεν έχει… κόσμο για να πάει στη φύλαξη άρα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το ISPS. Ο ναυτικός πράκτορας που εκπροσωπεί την εταιρεία επικοινώνησε με τοπικούς φορείς οι οποίοι του είπαν ότι… ψάχνουν κόσμο, σύμφωαν με όσα μετέφεραν τα στελέχη της εταιρείας.

«Όλοι έρχονται στις διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού και μας ζητάνε να φέρουμε πλοία στα νησιά τους και να μην περιοριζόμαστε στα κοσμοπολίτικα» είπαν στελέχη της εταιρείας στο protothema.gr και προσέθεσαν: «Μάλιστα υπάρχει ολόκληρο σχέδιο για το 2022-2023. Και τώρα που φέραμε ένα κρουαζιερόπλοιο που κάνει luxurious κρουαζιέρες μας λένε ότι δεν υπάρχει κόσμος για να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε αυτό που ζούμε».

Λίγες ώρες αργότερα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο απάντησε εγγράφως

«Σε συνέχεια της σημερινής επικοινωνίας που αφορά τον κατάπλου του πλοίου c/v “ Silver Shadow “ για σήμερα Πέμπτη 30/9/201 σας πληροφορούμε ότι ο χρόνος προετοιμασίας της Λιμενικής Εγκατάστασης με βάση τον Κανονισμό 725/31-03-2004 είναι τουλάχιστον 24 ώρες προ του κατάπλου.

Σας ενημερώνουμε συνεπώς ότι προκειμένου να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με βάση τον κώδικα ISPS και τα πρωτόκολλα Υγείας που απαιτούνται γα τον Covid-19 , η Λιμενική Εγκατάσταση Τήνου θα είναι έτοιμη να δεχτεί την αποβίβαση των 250 επιβατών την Παρασκευή 01-10-2021 και ώρα 10.00 πμ».

Το σχόλιο από την εταιρεία είναι: «Αρα καταλαβαίνουμε με αυτό το χαρτί ότι δεν μπορούν να κάνει ενεργοποίηση του ISPS code για λόγους εκτάκτου ανάγκης».

Πηγή: patrastimes.gr