Η Σιγκαπούρη γνώρισε το 2020 τη χειρότερη οικονομική ύφεση της ιστορίας της εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ωστόσο το χτύπημα αποδείχθηκε τελικά λιγότερο βαρύ απ’ ό,τι προβλεπόταν, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα.

Η ύφεση ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ, ενώ η κυβερνητική πρόβλεψη ήταν πως θα έφθανε το 6,5% στην πόλη-κράτος, όπου οι ζωτικής σημασίας τομείς του εμπορίου και του τουρισμού υπέστησαν τα πιο σκληρά πλήγματα.

Η Σιγκαπούρη βυθίστηκε στην πρώτη της ύφεση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν οι περισσότεροι χώροι δουλειάς, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που λάμβανε για να περιορίσει τις μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.

Η ασιατική χώρα, η οικονομία της οποίας χαρακτηρίζεται από τις πιο ανοικτές στον κόσμο, θεωρείται από αρκετούς κάτι σαν πρόδρομος δείκτης της υγείας του παγκόσμιου εμπορίου. Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας της επομένως ηχεί συναγερμό.

Η κατάσταση πάντως βελτιώθηκε το δεύτερο μισό της χρονιάς, με τομείς-κλειδιά όπως αυτός της μεταποίησης να αρχίζουν να ανακάμπτουν. Το τέταρτο τρίμηνο, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση, λιγότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν, κατά τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου.

Η ύφεση δεν αποδείχθηκε τόσο σοβαρή όσο φοβούνταν πολλοί χάρη στις εξαγωγές ορισμένων αγαθών, εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο οικονομολόγος της CIMB Private Banking, προσθέτοντας πως το τρέχον έτος αναμένει πως θα υπάρξει ανάκαμψη “κατά περίπου 68%”.

Η κρίση εκτιμάται ότι έπληξε περισσότερο τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σιγκαπούρη άρχισε εκστρατεία εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό. Είναι μια από τις πρώτες ασιατικές χώρες όπου ξεκίνησε η ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Η οικονομία της Σιγκαπούρης συρρικνώθηκε με βραδύτερο ρυθμό στο δ΄ τρίμηνο

Η οικονομία της Σιγκαπούρης συρρικνώθηκε με βραδύτερο ρυθμό στο δ΄ τρίμηνο, χάρη κυρίως στη μικρότερη ύφεση στις κατασκευές και στις υπηρεσίες.

Το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε κάμψη 3,8% στο δ΄ τρίμηνο έναντι του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Στο γ΄ τρίμηνο η ύφεση ανήλθε στο 5,6% και ήταν επίσης καλύτερη από τις μέσες εκτιμήσεις για συρρίκνωση 4,7%.

Ο κατασκευαστικός κλάδος συρρικνώθηκε 28,5% στο δ΄ τρίμηνο έναντι της συρρίκνωσης 46,2% στο γ΄ τρίμηνο.

Η παραγωγή του τομέα υπηρεσιών μειώθηκε 6,8% στο δ΄ τρίμηνο, έναντι της πτώσης 8,4% στο γ΄ τρίμηνο.

Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 9,5% στο δ΄ τρίμηνο, μετά από την ανάπτυξη 10,8% στο γ΄ τρίμηνο.

Επίσης στο τρίμηνο το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έναντι του αναθεωρημένου 9,5% στο γ΄ τρίμηνο και έναντι των εκτιμήσεων για 1,3%.

Πηγή: patrastimes.gr