Προς ένα «μετάλλιο» που δεν θεωρείται… τιμητικό κινείται σταθερά το 2020. Όπως προειδοποίησε την Τετάρτη (02/12) ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, η χρονιά που οδεύει προς το τέλος της και η ανθρωπότητα δεν θα θέλει να τη θυμάται, τείνει να αναδειχθεί η δεύτερη θερμότερη στα χρονικά, πίσω από το 2016.

Πέντε σύνολα δεδομένων τοποθετούν αυτή τη στιγμή το 2020, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από κύματα καύσωνα, ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές και καταστροφικούς κυκλώνες, ως τη δεύτερη θερμότερη από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των δεδομένων, το 1850.

«Το 2020 είναι πολύ πιθανόν να είναι μία από τις τρεις ζεστότερες χρονιές στα παγκόσμια χρονικά», επισημαίνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στην έκθεσή του για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος για το 2020.

 Τροφοδοτούμενες από τις υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις ΗΠΑ φέτος, υψώνοντας σύννεφα καπνού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Λιγότερο ορατή ήταν η αύξηση της θερμότητας των θαλασσών σε επίπεδα ρεκόρ, με το 80% και πλέον των ωκεανών παγκοσμίως να καταγράφει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνει ο ΠΜΟ.

«Το 2020 ήταν, δυστυχώς, άλλη μια πρωτοφανής χρονιά για το κλίμα μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ, Πέτερι Τάαλας, απευθύνοντας έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΜΟ και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν περίπου 1,2 βαθμοί άνω της γραμμής αναφοράς του 1850-1900, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου φέτος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πίσω από το 2016 και οριακά μπροστά από το 2019.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία τον Μάρτιο του 2021.

Γκουτέρες: Έκκληση να «επισκευάσουμε» τον πλανήτη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε σήμερα έκκληση, σε μια ομιλία στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, να «επισκευάσουμε» τον πλανήτη, μπροστά στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης, ταυτόχρονα με την ανοικοδόμηση μετά την Covid-19 ενός «νέου κόσμου».

«Η οικολογική ισορροπία του πλανήτη έχει διαταραχθεί» και «η ανθρωπότητα πολεμά τη φύση, αυτό είναι αυτοκτονικό», σημείωσε ο Γκουτέρες, ζητώντας η Σύνοδος που έχει προγραμματιστεί για τη 12η Δεκεμβρίου με αφορμή την πέμπτη επέτειο από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα να συμβάλει στην ανάδειξη ενός πραγματικού, θετικού κινήματος.

«Το επόμενο έτος, έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε τη λεηλασία (των πόρων της Γης) και να συμβάλουμε σε μια θεραπεία», συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας σημαντικής μείωσης της προσφυγής σε ορυκτά καύσιμα.

«Το να αναρρώσουμε από την Covid και να επισκευάσουμε τον πλανήτη μας πρέπει να είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος», εκτιμά ο επικεφαλής του ΟΗΕ, για τον οποίο «ένας νέος κόσμος παίρνει μορφή».

Σχετικά με το περιβάλλον, η πορεία είναι άσχημη. «Η βιοποικιλότητα καταρρέει. Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Τα οικοσυστήματα εξαφανίζονται κάτω από τα μάτια μας. Οι έρημοι μεγαλώνουν. Οι υγρότοποι χάνονται. Κάθε χρόνο, χάνουμε 10 εκατομμύρια εκτάρια δασικών εκτάσεων», περιέγραψε.

«Οι ωκεανοί έχουν τύχει υπερεκμετάλλευσης και πνίγονται από τα πλαστικά απορρίμματα. Το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφούν αυξάνει την οξύτητα των θαλασσών. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν ξεθωριάσει και πεθαίνουν. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και του νερού σκοτώνει 9 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο», σημείωσε ο Γκουτέρες, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να πολλαπλασιαστούν οι ιοί στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το να κάνουμε ειρήνη με τη φύση» πρέπει να «είναι η απόλυτη προτεραιότητα για ολόκληρο τον κόσμο, παντού. Σε αυτό το πλαίσιο, η έξοδος από την πανδημία είναι μια ευκαιρία. Μπορούμε να δούμε ακτίδες ελπίδας υπό τη μορφή ενός εμβολίου. Όμως, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον πλανήτη», τόνισε.

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε να υπάρχει μια σημαντική πρόοδος που θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να προσαρμοστούν σε έναν θερμότερο κόσμο όπου φωτιές και πλημμύρες «από την Αποκάλυψη» αναδεικνύονται στη «νέα κανονικότητα».

«Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να προσαρμοστούμε σε ένα κλίμα που αλλάζει ταχέως», είπε.

«Πρέπει να υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη στην προσαρμογή προκειμένου να προστατεύσουμε τον κόσμο και ειδικά τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και χώρες από τις κλιματικές επιπτώσεις».

Πηγή: patrastimes.gr