Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί ο λαός της Ιρλανδίας καθώς σχεδόν εννέα στους 10 ενήλικους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού καθιστώντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα από τα πιο επιτυχημένα που έχουν καταγραφεί.

Σχετική ανάρτηση έκανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος δημοσίευσε στοιχεία στο Twitter σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των ενηλίκων στην Ιρλανδία που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ανέρχεται σε 88,1%. Βάσει στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενήλικων φτάνει το 85,5%, με την Ιρλανδία να ακολουθεί τη Μάλτα και την Ισλανδία -χώρες με πληθυσμό κάτω του ενός εκατ.- στο ποσοστό εμβολιασμών.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των Ιρλανδών που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, υπερβαίνει το 90%. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία έχει πληθυσμό 4,9 εκατ.

Παρά τα επιτυχημένα ποσοστά εμβολιασμού όμως, η μετάλλαξη Δέλτα είναι παρούσα και στην Ιρλανδία αυξάνοντας τον αριθμό των νοσηλειών, ευτυχώς, όμως, όχι με την ίδια ταχύτητα όπως στα προηγούμενα κύματα. Για όσους εμβολιάζονται πάντως, η καθημερινότητα γίνεται ευκολότερη στην Ιρλανδία. Μόνο εάν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την COVID, επιτρέπεται -για παράδειγμα- να εισέλθουν σε παμπ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle το σύστημα προτεραιοποίησης του πληθυσμού που κλήθηκε για εμβολιασμό ήταν πλήρως ηλεκτρονικό ενώ τελευταία κλήθηκαν προς εγγραφή τα παιδιά 12 έως 15 ετών. Με βάση τα ραντεβού στα κέντρα εμβολιασμού, ένα ψηφιακό σύστημα υπολογίζει πόσες δόσεις χρειάζονται. Το σύστημα λειτουργεί ξεχωριστά από το υπόλοιπο δίκτυο των Υπηρεσιών Υγείας, συστήματα της οποίας είχαν δεχθεί κυβερνοεπίθεση ransomware τον Μάιο.

Στα τέλη Ιουλίου, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων ξεπέρασε τον δείκτη αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για πρώτη φορά. «Υπήρξε μεγάλη χαρά όταν τους ‘νικήσαμε’», δήλωσε ο καθηγητής συστημάτων υγείας στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Άντονι Στέινς. «Ξέρω ότι είναι ανόητο, αλλά παρόλα αυτά έτσι ένιωθαν οι άνθρωποι», είπε στη DW.

Το ποσοστό των αρνητών
Τα στοιχεία πάντως δείχνουν και μία ακόμη πραγματικότητα στην οποία αποδίδεται ένα θετικό «ρεκόρ» στην Ιρλανδία. Στην χώρα καταγράφεται πολύ μικρό ποσοστό αρνητών σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Μάλιστα η σταθερή ζήτηση για εμβολιασμούς ενθάρρυνε την κυβέρνηση να προμηθευτεί επιπλέον 700.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer – BionTech από τη Ρουμανία, με την πρώτη παρτίδα να παραδίδεται στα μέσα Αυγούστου.

Πηγή: patrastimes.gr