Τις πληγές της μετρά η Χαλκιδική αφού ο κορονοϊός και τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης έχουν προκαλέσει τεράστια ζημία.

Η Χαλκιδική, ένας νομός που στηρίζεται στον τουρισμό, αντιμετωπίζει δυσοίωνο μέλλον αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, καθώς οι επιχειρήσεις είδαν τον τζίρο τους να καταποντίζεται το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σήμερα, στον Πολύγυρο, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα (έλαβαν μέρος 550 επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου) για τις συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων στις επιχειρήσεις, και τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της κατάστασης.

Το 92% των επιχειρήσεων είχε μείωση τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτή η μείωση αγγίζει το 60% αλλά ειδικά στον τουρισμό έφτασε στο 70%. Τα νούμερα προβληματίζουν ιδιαίτερα και ο Γιάννης Κουφίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ανέλυσε τα στοιχεία της έρευνας: “Τα αποτελέσματά της είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Υπάρχει η μεγάλη μείωση του τζίρου που στον τουρισμό φτάνει στο 70%. Το ενθαρρυντικό είναι πως το 75% των επιχειρήσεων έχει λάβει κάποιο από τα μέτρα της κυβέρνησης” αναφέρει και για την επόμενη μέρα στέλνει το δικό του μήνυμα: “Βλέπουμε με ανησυχία το κλίμα που δημιουργείται. Πολλοί θεωρούν πως η ανάπτυξη θα έρθει μετά το 2023. Και μόνο το 12% πιστεύει πως η ανάπτυξη θα έρθει

Να ληφθούν μέτρα για την Χαλκιδική

Αυτό που επισημαίνουν οι επαγγελματίες στην Χαλκιδική είναι πως απαιτείται άμεσα στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να αντιστραφεί το κλίμα: “Τώρα που έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο με όλους τους εμπορικούς συλλόγους και τους συλλόγους εστίασης του νομού, θα αποφασίσουμε τα μέτρα που θα προτείνουμε στην κυβέρνηση για το ταμείο ανάκαμψης. Θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση θα μας ακούσει και θα στηρίξει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις στην Χαλκιδική”.

Ο Δημήτρης Βασιλειάδης Πολιτικός αναλυτής της εταιρείας Interview που πραγματοποίησε την έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα, επισήμανε ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο για την Χαλκιδική: “Εχει μια ιδιομορφία ο νομός. Επειδή το βόρειο κομμάτι είναι περισσότερο μεταποιητικό-βιοτεχνικό και αγροτικό σε σχέση με το νότιο που έχει να κάνει με τον τουρισμό, τα πόδια της Χαλκιδικής, Κασσάνδρα-Σιθωνία έχουν πληγεί περισσότερο γιατί φιλοξενούν τις περισσότερες επιχειρήσεις του τουρισμού”.

Σύμφωνα με την έρευνα μία στις δύο επιχειρήσεις δεν έκανε απολύσεις, ενώ το 73% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Ανά κατηγορία επιχειρήσεων, η μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο είναι:

  • Μεταποίηση: 58%
  • Εμπόριο: 54%
  • Υπηρεσιών: 57%
  • Τουρισμός: 72%

Οσον αφορά για τα μέτρα που θα ήθελε να δει να εξαγγέλονται, το 28% επιθυμεί τη μείωση του ΦΠΑ, το 19% θέλει μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου, το 18% να μειωθούν οι συντελεστές στο φόρο εισοδήματος, το 15% να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και το 13% να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για τα έτη 2019 και 2020.

thes.gr

Πηγή: patrastimes.gr