Απίστευτες λεπτομέρειες βλέπουν το φως αναφορικά με την πρόσφατη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, που η Τεχεράνη αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ – «πατέρας» του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν, όπως αποκαλείτο – δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του σε αυτοκινητόδρομοτην περασμένη Παρασκευή από μια ομάδα 12 εκπαιδευμένων δολοφόνων μετά από έκρηξη στην πόλη Αμπζάρντ, περίπου 80 χλμ. ανατολικά της Τεχεράνης.

Οι εκτελεστές του Φαχριζαντέχ, στους οποίους μετείχαν και δύο ελεύθεροι σκοπευτές, αποτελούσαν μέρος μιας ομάδας 62 ατόμων που μετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας, με τους υπόλοιπους 50 να παρέχουν υποστήριξη διοικητικής μέριμνας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Ιρανός δημοσιογράφος Μοχαμάντ Αχβάζε.

Επικαλούμενος απόρρητες πληροφορίες που διέρρευσαν από τις Αρχές της χώρας του Ιράν και έφθασαν στα χέρια του ο Αχβάζε λέει ότι η επίθεση σχεδιάστηκε σ’ ένα κυκλικό κόμβο στο Αμπζάρντ στην είσοδο της πόλης. Η ομάδα των εκτελεστών παρακολουθούσε τον Φαχριζαντέχ και γνώριζαν ότι θα ταξίδευε την Παρασκευή οδικώς από την Τεχεράνη στο Αμπζάρντ, μια κωμόπολη 10.000 κατοίκων όπου ο πυρηνικός επιστήμονας, όπως και πολλοί πλούσιοι Ιρανοί, έχουν εξοχικές κατοικίες.

Οι εκτελεστές έκοψαν το ρεύμα και πυροδότησαν τηλεχειριζόμενη βόμβα
Οι 12 εκτελεστές του 59χρονου, που περιγράφονται ως εξαιρετικά εκπαιδευμένοι και υποβοηθούμενοι από «υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας από το εξωτερικό», αναπτύχθηκαν στο Αμπζάρντ. Ένα αυτοκίνητο Hyundai Santa Fe με τέσσερις επιβάτες, τέσσερις μοτοσικλέτες και δύο ελεύθεροι σκοπευτές είχαν στήσει καρτέρι μαζί μ’ ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγάκι Nissan. Μισή ώρα προτού περάσει από το σημείο η φάλαγγα των τριών αλεξίσφαιρων αυτοκινήτων του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, κόπηκε το ρεύμα στην περιοχή.

Όταν πέρασε και το τελευταίο αυτοκίνητο της συνοδείας από τον κυκλικό κόμβο ανατινάχθηκε το Nissan προκαλώντας βλάβες σε ηλεκτρικούς στύλους και αναμεταδότες, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν το βράδυ της Παρασκευής. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε το ωστικό της κύμα εκτόξευσε συντρίμμια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Οι 12 εκτελεστές, ανάμεσά τους και οι δύο ελεύθεροι σκοπευτές, άνοιξαν στη συνέχεια πυρ κατά του δεύτερου αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε ο Φαρχιζαντέχ. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τους σωματοφύλακές του, αλλά όπως λέει ο Ιρανός δημοσιογράφος, ο επικεφαλής των εκτελεστών τράβηξε τον επιστήμονα έξω απ’ το όχημα και τον πυροβόλησε για να βεβαιωθεί ότι ήταν νεκρός. Οι δράστες στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, χωρίς καμία απώλεια, αναφέρει ο Αχβάζε.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, απείλησε το Ισραήλ με αντίποινα σε εύθετο χρόνο, ενώ ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ είπε χθες ότι η πρώτη προτεραιότητα του Ιράν μετά τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα είναι «η τιμωρία των εκτελεστών του κι όσων την διέταξαν».

Από την πλευρά του ο Τζον Μπρέναν, διευθυντής από το 2013 μέχρι το 2017 της CIA, χαρακτήρισε «εγκληματική και εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια» το φόνο του Φαχριζαντέχ, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος και δύο άλλα στελέχη μυστικών υπηρεσιών είπαν στους New York Times ότι το Ισραήλ κρύβεται πίσω από τη δολοφονική επίθεση. Μια σκληροπυρηνική εφημερίδα πρότεινε το βομβαρδισμό της Χάιφα για τον φόνο του πυρηνικού επιστήμονα. Από την πλευρά του ο Καμάλ Χαραζί, επικεφαλής του Στρατηγικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων του Ιράν προειδοποίησε ότι «αναμφίβολα το Ιράν θα δώσει μια υπολογισμένη, αποφασιστική απάντηση στους εγκληματίες».

Πηγή: patrastimes.gr