Οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές που φαίνονται να εκδίδουν κανονικά τη χάρτινη απόδειξη, χωρίς όμως η πληροφορία να πηγαίνει στην εφορία, ώστε να καταλογίζεται ο ΦΠΑ και οι λοιποί φόροι, έχει εξελιχθεί σε “μάστιγα”.

Όπως μάστιγα για τα έσοδα του δημοσίου αποτελούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε POS που είναι συνδεδεμένα με τράπεζες του εξωτερικού για να περνούν κάτω από το ραντάρ των ελεγκτών.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκπονούν ένα σχέδιο για να καταπολεμήσουν αυτή τη μάστιγα ενόψει και της επιστροφής στην κανονικότητα η οποία θα οδηγήσει και σε αύξηση των συναλλαγών σε μετρητά. Ο φορολογούμενος που θα πληρώνει τα μετρητά, θα έχει τη δυνατότητα να “σκανάρει” με το κινητό του μια χάρτινη απόδειξη, στέλνοντας τον μοναδικό αριθμό της σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ.

Για τον… κόπο του θα αμείβεται. Είτε θα λαμβάνει μέρος σε ειδικές κληρώσεις με έπαθλα που θα προορίζονται αποκλειστικά για τις συναλλαγές με μετρητά που θα αποκαλύπτονται στην εφορία, είτε θα έχει κάποιο “bonus” στην προσπάθειά του να προσκομίσει αποδείξεις (χάρτινες και ηλεκτρονικές) που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός του.

Στέλνοντας τον ειδικό αριθμό στην εφαρμογή, ο φορολογούμενος θα επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να κάνουν την εξής διασταύρωση: “έρχεται ο ίδιος αριθμός και από την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης;”. Διότι υποτίθεται ότι οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν υποχρεωτικά με το taxis και θα πρέπει να στέλνουν την πληροφορία της συναλλαγής σε πραγματικό χρόνο. Αν η πληροφορία διασταυρώνεται, τότε… όλα καλά.

Αν όχι, η επιχείρηση θα θεωρείται αυτομάτως ύποπτη. Μάλιστα το πλεονέκτημα του όλου σχεδίου είναι ότι ο επιχειρηματίας με την ταμειακή “μαϊμού” δεν θα ξέρει ποιος τον “έδωσε”. Πολύ απλά διότι ούτε καν ο καταναλωτής δεν θα γνωρίζει αν έχει συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής ή όχι. Αυτός, απλώς θα στέλνει έναν αριθμό σε μια εφαρμογή για να κερδίσει ένα δώρο ή ένα bonus.

Συντάξεις, επιδόματα, αποζημιώσεις: Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν 2,4 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα
To περιεχόμενο των παροχών που θα προσφέρονται στους καταναλωτές για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ -περί αυτού πρόκειται στην ουσία- δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Το μέτρο, θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί από φέτος και θα συνδυαστεί με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών στο Taxis η οποία έχει καθυστερήσει -δίδονται αλλεπάλληλες παρατάσεις για αναβάθμιση του λογισμικού και απόσυρση παλαιών μηχανών- λόγω της πανδημίας. Ουσιαστικά, θα επιδιωχθεί να περιοριστούν οι “μαύρες συναλλαγές” οι οποίες κοστίζουν περισσότερα από 3 δις ευρώ σε ετήσια βάση ή ουσιαστικά έναν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: patrastimes.gr