Μια νέα έρευνα, η οποία συνέκρινε τις ανοσολογικές αποκρίσεις των εμβολίων των Moderna και Pfizer/BioNtech φέρνει στη δημοσιότητα το Bloomberg. Σύμφωνα με αυτήν, το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού παρήγαγε διπλάσια αντισώματα σε σχέση με το παρόμοιο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Η μελέτη σε περίπου 2.500 εργαζόμενους σε ένα μεγάλο βελγικό νοσοκομειακό σύστημα εντόπισε επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ ατόμων που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό πριν τη χορήγηση των δύο δόσεων της Moderna κατά μέσο όρο 2.881 μονάδες ανά μιλιλίτρο, συγκριτικά με 1.108 μονάδες σε μια αντίστοιχη ομάδα που εμβολιάστηκε και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε επιστολή στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, έδειξαν πως οι διαφορές θα μπορούσαν να εξηγηθούν από:

Τα υψηλότερα επίπεδα δραστικού συστατικού στο εμβόλιο της Moderna – 100 μικρογραμμάρια σε σύγκριση με 30 μικρογραμμάρια σε εκείνο των Pfizer/BioNtech, και
Το μεγαλύτερο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων της Moderna – τέσσερις εβδομάδες, αντί για τρεις στην περίπτωση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Το εμβόλιο της Moderna συνδέθηκε με τη διπλάσια μείωση των επιπέδων κινδύνου ενάντια σε σοβαρές μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 συγκριτικά με το εμβόλιο της Pfizer, σε μια εξέταση ατόμων στο ιατρικό κέντρο Mayo Clinic στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο. Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν σε ξεχωριστή μελέτη που κυκλοφόρησε πριν από τη δημοσίευση και την αξιολόγηση από ομοτίμους στις 9 Αυγούστου.

Πηγή: patrastimes.gr