Στην προσπάθεια αναζήτησης της προέλευσης της πανδημίας της Covid-19, μια νεαρή Ιταλίδα φαίνεται πως αποτελεί ένα διαρκές μυστήριο, καθώς οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να την εντοπίσουν.

Μέλη της ομάδας που συγκροτήθηκε υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η οποία μελετά την προέλευση του κορονοϊού, θέλουν να ερευνήσουν την υπόθεση της 25χρονης από το Μιλάνο, η οποία επισκέφτηκε ένα νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 με πονόλαιμο και δερματικό εξάνθημα: συμπτώματα μιας ασθένειας που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν στην κινεζική πόλη Ουχάν παρά έναν μήνα αργότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

H 25χρονη άφησε πίσω της ένα μικρό δείγμα δέρματος και σε δύο τεστ που έγιναν περισσότερους από έξι μήνες αργότερα διαπιστώθηκαν ίχνη του ιού που προκαλεί την Covid-19, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο από το British Journal of Dermatology.

Επιπλέον έρευνες στην υπόθεση της γυναίκας, σημειώνουν οι επιστήμονες, μπορεί να βοηθήσουν να καθοριστεί πόσο καιρό κυκλοφορούσε ο ιός στην Κίνα και αλλού πριν από την έκρηξη των κρουσμάτων στην αγορά της Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019. Το θετικό στην Covid-19 δείγμα δέρματος, το οποίο βρίσκεται στο γραφείο ενός ερευνητή στο Μιλάνο, αποτελεί ένα δείγμα των διάσπαρτων στοιχείων για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

«Δεν μπορείς να το αγνοήσεις», έλεγε η ολλανδή ιολόγος Marion Koopmans, μέλος της ομάδας υπό την ηγεσία του ΠΟΥ, αναφερόμενη στην ιταλική υπόθεση, σε μια συνέντευξή της τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την ίδια, η υπόθεση πρόσφερε αρκετά στοιχεία για μια ευρύτερη έρευνα σχετικά με το αν ο ιός είχε εξαπλωθεί στην Ιταλία πριν από τον Νοέμβριο του 2019.

Κανείς δεν ξέρει ποια είναι ή πού βρίσκεται
Το πρόβλημα, λένε οι ερευνητές, είναι ότι κανείς τους δεν ξέρει ποια είναι ή πού βρίσκεται. Το νοσοκομείο του Μιλάνου και το πανεπιστήμιο της ιταλικής πόλης, που επέβλεπαν την υπόθεση, ανέφεραν ότι δεν έχουν τα στοιχεία της γυναίκας.

Ο Raffaele Gianotti, ο δερματολόγος που την παρακολουθούσε, πέθανε τον περασμένο Μάρτιο, μερικές ημέρες προτού η ομάδα του ΠΟΥ ζητήσει επιπλέον έρευνα πάνω στη συγκεκριμένη ασθενή. Δεν ήταν η Covid-19 εκείνη που προκάλεσε τον θάνατό του, σύμφωνα με τη σύζυγό του, Roberta Massobrio.

Η ομάδα υπό την ηγεσία του ΠΟΥ έχει προτείνει να αναζητηθούν και σε άλλες χώρες πιθανά κρούσματα που προηγήθηκαν της πρώτης επιβεβαιωμένης περίπτωσης, που ήταν ένας κάτοικος στην Ουχάν με το επίθετο Chen, ο οποίος αρρώστησε στις αρχές Δεκεμβρίου 2019. Η Κίνα έχει δηλώσει πως το δικό της κομμάτι σε ό,τι αφορά την έρευνα υπό την ηγεσία του ΠΟΥ έχει τελειώσει και έχει αψηφήσει τις εκκλήσεις από ΗΠΑ, ΕΕ και ΠΟΥ για περαιτέρω μελέτες.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η εξέταση των προηγούμενων περιπτώσεων μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα της αρχικής εξάπλωσης του ιού.

Η Ιταλίδα, η οποία βρέθηκε θετική σε τεστ που έγινε τον Ιούνιο του 2020, μήνες μετά την ασθένειά της, παραμένει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αρχικές περιπτώσεις.

Πηγή: patrastimes.gr