Ανοιχτό άφησε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες, αλλά μόνο στον Στρατό Ξηράς, στον οποίο οι νέοι σήμερα υπηρετούν 9 μήνες.

Είναι πλέον φανερό, ότι λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας αλλά και στο πλαίσιο του ολιστικού σχεδίου θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές και στη θητεία.

Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με ταχύ ρυθμό
Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν υπάρχει σκέψη για αύξηση της στρατιωτικής θητείας δεν το απέκλεισε σημειώνοντας: «Η στρατιωτική θητεία δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών». Είναι δηλαδή ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αύξησης στον Στρατό Ξηράς, ώστε από 9 μήνες που είναι σήμερα να γίνει 12 μήνες. Σημειώνεται ότι η θητεία σε ΠΝ και ΠΑ είναι 12 μήνες. Δηλαδή με μία αύξηση στον Στρατό Ξηράς θα υπάρχει εξίσωση και στους τρεις κλάδους.

ΝΕΟ-ΤΟΠΙΟ-ΕΝΟΛΕΣ-ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ-2

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται και η υποχρεωτική στράτευση στα 18 όπως συμβαίνει σε Ισραήλ και Κύπρο. Πρόκειται για μέτρα που έχουν εισηγηθεί εδώ και χρόνια στην πολιτική ηγεσία οι επιτελείς του «Πενταγώνου» με στόχο την ενίσχυση του δυναμικού και την ισορροπία στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που το 2009 είχε μειώσει τη θητεία στον Στρατό Ξηράς στους 9 μήνες. Πάντως τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει σ’ ένα μοντέλο επαγγελματικού στρατού αφού ανακοίνωσε 16.000 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) σε βάθος 5ετίας. Προσλήψεις ΕΠΟΠ θα γίνουν μετά από 10 χρόνια και στόχος είναι να ανανεωθεί το «γηρασμένο» δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: patrastimes.gr