Υπερδιπλασιάζοντας τoν αριθμό των θανάτων από Covid από αυτόν που είχαν δώσει στην δημοσιότητα οι αρχές του Περού, τα στοιχεία του έγκριτου πανεπιστημίου Johns Hopkins δείχνουν ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής κατέχει πλέον τη θλιβερή πρωτιά με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών στο Περού, με πληθυσμό 33 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανέρχεται σε πάνω από 180.000 και όχι σε 69.342.

Όπως αναφέρει το BBC, η πρωθυπουργός του Περού, Βιολέτα Μπερμούδες, υποστήριξε ότι η χώρα της αναθεώρησε τα στοιχεία έπειτα από συστάσεις των ειδικών και διεθνών εμπειρογνωμόνων.

«Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να δημοσιοποιούμε αυτές τις αναθεωρημένες πληροφορίες», τόνισε η Μπερμούδες. Στο Περού, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχθηκε ασφυκτική πίεση ενώ καταγράφηκε και έλλειψη δεξαμενών οξυγόνου.

Για τον πρόεδρο της Ιατρικής Ομοσπονδίας του Περού, Γκοντοφρέντο Ταλαβέρα, το αυξημένο ποσοστό των θανάτων δεν αποτελεί έκπληξη.

«Δεν υπήρξε κυβερνητική υποστήριξη με οξυγόνο, με κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Δεν έχουμε αρκετά εμβόλια αυτήν τη στιγμή. Η πρώτη γραμμή φροντίδας δεν έχει ενεργοποιηθεί. Όλα αυτά μας καθιστούν την πρώτη χώρα στον κόσμο σε θνητότητα», είπε.

Σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία, όπως αναφέρει το “BBC”, ο επίσημος αριθμός των θανάτων λόγω Covid ανέρχεται πλέον σε 180.764, μια τεράστια αύξηση σε σχέση με τον επίσημο προηγούμενο αριθμό των 69.342 νεκρών.

Πλέον, το Περού διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στον κόσμο σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins.

Μέχρι τώρα, η Ουγγαρία είχε καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, με περίπου 300 νεκρούς ανά 100.000 άτομα.

Το Περού μετρά περισσότερους από 500 θανάτους από επιπλοκές της νόσου Covid ανά 100.000 άτομα.

Πηγή: patrastimes.gr