Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο για την ταχύτερη απονομή νέων συντάξεων. Χρονικό σημείο – τομή θα είναι το ερχόμενο Φθινόπωρο, κατά το οποίο, στόχος του Υπ. Εργασίας είναι να εκδίδονται 30.000 νέες συντάξεις ανά μήνα έναντι 20.000 κατά την τρέχουσα περίοδο.

Δεδομένης της αύξησης του ρυθμού έκδοσης συντάξεων, σημειώθηκε τον Μάιο του 2021 για 8ο συνεχόμενο μήνα, μείωση του πλήθους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Επιπλέον, ώθηση στην όλη αυτή διαδικασία θα δοθεί από την ένταξη των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων στο υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό του e-ΕΦΚΑ, το οποίο απασχολείται με την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.

Στην ίδια κατεύθυνση εργάζεται και η νέα δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης (το λεγόμενο “πράσινο κτίριο” στη λεωφόρο Κηφισίας), αλλά και η ένταξη του e-ΕΦΚΑ στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών EESSI. Η τελευταία θα οδηγήσει στην ταχύτερη απονομή των διεθνών συντάξεων.

Κλειδί η μείωση των εκκρεμών συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τη νέα δομή απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης (σ.σ. το “πράσινο κτίριο” της λεωφόρου Κηφισίας), συγκεντρώνονται εκεί όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων εντός Αττικής με διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ.

Σε έναν ενιαίο χώρο και επί τόπου υπάλληλοι των τριών Ταμείων ανοίγουν τις κούτες και τους φακέλους, υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης και τυχόν οφειλές, κάνουν τον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και στο τέλος προχωρούν στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Μια διαδικασία όπου μέχρι πρότινος χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθεί λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στην αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων των τριών Ταμείων, πλέον ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες καθώς τόσο οι αρμόδιοι υπάλληλοι όσο και το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο. Ήδη τον Ιούλιο, πρώτος μήνας λειτουργίας της νέας γραμμής απονομής συντάξεων, εκδόθηκαν 1.100 παραπάνω νέες συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης. Στόχος είναι μέχρι το Φθινόπωρο να απονέμονται έως και 3.200 νέες συντάξεις τον μήνα, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του έτους, να απονέμονται έως και 6.800 νέες συντάξεις μηνιαίως, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι φυσικοί φάκελοι θα ψηφιοποιούνται πλήρως προτού έρθουν για επεξεργασία στο “πράσινο κτήριο”. Τονίζεται πως αντίστοιχη δομή υλοποιείται και στη Θεσσαλονίκη και η έναρξη λειτουργίας της δρομολογείται το Φθινόπωρο.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως το 50% των εκκρεμών συντάξεων είναι διαδοχικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τον ίδιο,  η κατάσταση μέχρι το φθινόπωρο σε σχέση με την έκδοση των συντάξεων θα έχει βελτιωθεί αισθητά. Το 2019 ο ρυθμός απονομής νέων συντάξεων ήταν 10.000 το μήνα, ήδη έχει φτάσει στις 20.000 νέες συντάξεις τον μήνα και στόχος μας είναι μέχρι το φθινόπωρο να φτάσουν τις 30.000 το μήνα”.

Ο ρόλος των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ισχυρό ενδιαφέρον από δικηγόρους και λογιστές-φοροτεχνικούς φάνηκε από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί για τη συμμετοχή τους στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης με στόχο την ένταξή τους στη διαδικασία απονομής συντάξεων.

Είχαν  υποβληθεί επιτυχώς πάνω από 2.000 αιτήσεις δικηγόρων και άλλες 700 αιτήσεις λογιστών-φοροτεχνικών.

Υπενθυμίζεται πως κατά την πρώτη φάση εκπαίδευσης-πιστοποίησης πρόκειται να συμμετάσχουν 180 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε μελλοντικούς κύκλους εκπαίδευσης-πιστοποίησης. Για τη συμμετοχή τους τηρείται χρονική σειρά προτεραιότητας η οποία θα ισχύει και για τους επόμενους κύκλους εκπαίδευσης-πιστοποίησης.

Οι διεθνείς συντάξεις

Στο “μέτωπο” των διεθνών συντάξεων, έχει προηγηθεί η  ένταξη του e-ΕΦΚΑ στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών EESSI. Το σύστημα EESSI αποτελεί ένα κλειστό ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης πληροφοριών μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., των χωρών του Ε.Ο.Χ., της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πλήρης διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με το σύστημα EESSI θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο και εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Φορέα για άμεση βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των διακινούμενων εντός της Ε.Ε. ασφαλισμένων, την ταχύτερη επεξεργασία των αιτημάτων τους και την οριστική κατάργηση περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων που προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στους πολίτες.

Μειώνονται οι εκκρεμείς συντάξεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, τον Μάιο του 2021 σημειώθηκε μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων για 8ο συνεχή μήνα. Και αυτό παρά την αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης του συστήματος “ΑΤΛΑΣ” που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Συγκεκριμένα, τον Μάιο ολοκληρώθηκαν 17.436 αιτήματα συνταξιοδότησης συγκριτικά με 9.163 τον Μάιο του 2020 και 9.599 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Έτσι, η αύξηση του ρυθμού ολοκλήρωσης των αιτημάτων τον Μάιο 2021 ανέρχεται σε 90,3% έναντι του Μαΐου του 2020 και 81,7% έναντι του Μαΐου 2019.

Επιπλέον, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ανήλθαν στις 13.172, αυξημένες κατά 17,2% σε σχέση με τις 11.240 αιτήσεις ένα χρόνο πριν.

Τέλος, αναφορικά με το πλήθος των εκκρεμών αιτημάτων απονομής κύριας σύνταξης (πλην των διεθνών), παρατηρείται σταθερή μείωση τους για 8ο συνεχή μήνα. Για τον Μάιο 2021 το πλήθος ανέρχεται σε 131.570 συγκριτικά με 136.380 που ήταν τον Απρίλιο του 2021 και 173.356 έναν χρόνο πριν.

Πηγή: patrastimes.gr