Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι τερμάτισε την επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μερικές ημέρες πριν από την αποχώρηση των στρατιωτών των ΗΠΑ οι οποίοι εγγυώνται την ασφάλειά του.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να βάλει τέλος στις εκκενώσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δοθείσης της εξέλιξης της κατάστασης στο Αφγανιστάν», ανέφερε μέσω Twitter ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους» των Βρυξελλών, πρόσθεσε.

Η ΕΕ κάλεσε προχθές Τρίτη τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροδρομίου «για όσο είναι απαραίτητο», πέραν της προθεσμίας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν, την 31η Αυγούστου, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι που κρίνεται ότι κινδυνεύουν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ, έκρινε το Σάββατο πως είναι «αδύνατον» να έχουν απομακρυνθεί όλοι οι αφγανοί συνεργάτες ξένων δυνάμεων και οι οικογένειές τους πριν από την παρέλευση της προθεσμίας. Όμως η Ουάσινγκτον απέρριψε οποιαδήποτε παράταση.

Μεταξύ της Παρασκευής και της νύχτας της Τρίτης, βελγικά στρατιωτικά αεροσκάφη απομάκρυναν μέσω Ισλαμαμπάντ (Πακιστάν) κάπου 1.100 ανθρώπους από την αφγανική πρωτεύουσα –ευρωπαίους πολίτες και προσωπικό με αφγανική υπηκοότητα σε κίνδυνο, καθώς και τις οικογένειές τους– στο πλαίσιο της επιχείρησης Red Kite («Κόκκινος Χαρταετός»).

Πέντε τελευταίες πτήσεις Καμπούλ-Ισλαμαμπάντ έγιναν χθες Τετάρτη και, από τις 21:30 (ώρα Βελγίου· 22:30 ώρα Ελλάδας), «όλο το προσωπικό που συμμετείχε στην επιχείρηση Red Kite και τα πρόσωπα που απομακρύνθηκαν βρίσκονται στο Ισλαμαμπάντ», διευκρίνισε ο Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Από το Πακιστάν, «το Βέλγιο θα συνεχίσει τον επαναπατρισμό στη χώρα μας των προσώπων που απομακρύνθηκαν και της δύναμης που έφερε σε πέρας την επιχείρηση Red Kite τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Αεροσκάφη που μεταφέρουν όσους έφυγαν από το Αφγανιστάν προσγειώνονται από το πρωί της Δευτέρας στη στρατιωτική βάση Μέλσμπρουκ, κοντά στις Βρυξέλλες.

Ανάμεσα στους επιβάτες είναι Βέλγοι, Αφγανοί, υπήκοοι Ολλανδίας, Δανίας και πρόσφυγες που είναι υποψήφιοι για να τους χορηγηθεί άσυλο στις χώρες αυτές, καθώς και στο Λουξεμβούργο.

Νωρίτερα χθες βέλγος αξιωματικός δήλωσε στον Τύπο ότι η χώρα ετοιμαζόταν να «απεμπλακεί» και ότι δεν θα ήταν «ρεαλιστικό» να σχεδιαστεί η εκτέλεση πτήσεων από την Παρασκευή και πέρα.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έμενε να απομακρύνουν από το Αφγανιστάν οι βελγικές ένοπλες δυνάμεις, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, κάνοντας λόγο για «μεταβαλλόμενη λίστα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε πάνω από 11.000 ανθρώπους
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις απομάκρυναν πάνω από 11.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί για όσο το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας και δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη προθεσμία για τον τερματισμό των πτήσεων.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε χαρακτηριστικά νωρίτερα ότι η προθεσμία για τον τερματισμό της επιχείρησης εκκένωσης από το Αφγανιστάν είναι το τελευταίο λεπτό του μήνα.

Συνολικά «11.474 πρόσωπα απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν το πλαίσιο της Επιχείρησης Pitting, που άρχισε την Παρασκευή 13η Αυγούστου. Πάνω από 1.000 μέλη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων του ΗΒ (είναι) ανεπτυγμένα στην Καμπούλ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας στο Αφγανιστάν, βρετανοί υπήκοοι, πολίτες χωρών-εταίρων του Λονδίνου και Αφγανοί που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις για τη μετεγκατάστασή τους στη Βρετανία εντός των ορίων ειδικού προγράμματος, κατά την ίδια πηγή.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα του Αυγούστου, καθώς η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας της κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να τραπούν σε άτακτη φυγή, καθώς η εξέλιξη αναγγέλλεται την πιθανή επιστροφή της χώρας στο αυταρχικό, φονταμενταλιστικό καθεστώς που βίωσε πριν από δυο δεκαετίες.

Πηγή: patrastimes.gr