Τουλάχιστον 40 μεταλλωρύχοι, που εργάζονταν παράνομα, έχουν παγιδευτεί έπειτα από κατολίσθηση που σημειώθηκε σε εγκαταλειμμένο χρυσωρυχείο στη Ζιμπάμπουε, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων.

Το ατύχημα αυτό σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην πόλη Μπιντούρα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας Χαράρε, δήλωσε ο αξιωματούχος της ομοσπονδίας Ουέλινγκτον Τακαβαράσα.

Οι μεταλλωρύχοι εργάζονταν μέσα στο εγκαταλειμμένο χρυσωρυχείο Ran Gold Mine, όταν σημειώθηκε κατολίσθηση, διευκρίνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι έξι από αυτούς απεγκλωβίστηκαν και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

«Αυτοί που διασώθηκαν δήλωσαν ότι υπήρχαν περίπου 40 άνθρωποι μέσα στο χρυσωρυχείο την ώρα που σημειώθηκε το ατύχημα» διευκρίνισε επίσης ο Τακαβαράσα, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης των εργατών συνεχίζονται.

Η Ζιμπάμπουε έχει υπέδαφος πλούσιο σε χρυσό, πλατίνα, διαμάντια, άνθρακα και χαλκό. Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα αυτή, στην οποία μόνον ο χρυσός συνιστά το 60% των εξαγωγών της.

Λόγω έλλειψης απασχόλησης στη Ζιμπάμπουε, όπου η ανεργία προσεγγίζει το 90%, πολλοί άνδρες επιβιώνουν εργαζόμενοι σε εγκαταλειμμένα ορυχεία ή διεισδύοντας παράνομα σε ορυχεία που εξακολουθούν να τελούν υπό εκμετάλλευση.

Τα δυστυχήματα είναι συχνά. Τον Φεβρουάριο του 2019 τουλάχιστον 24 μεταλλωρύχοι, που εργάζονταν παράνομα, έχασαν τη ζωή τους μέσα σε σήραγγες εγκαταλειμμένου ορυχείου, οι οποίες πλημμύρισαν έπειτα από καταιγίδες στο κεντρικό τμήμα της Ζιμπάμπουε. Επίσης τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, τουλάχιστον εννέα έχασαν τη ζωή τους από εκρήξεις σε χρυσωρυχείο στη Μαζόουε, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πηγή: patrastimes.gr