Στα 100.000 είναι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γιάννη Τούντα, καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ. Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega» ο κ. Τούντας υποστήριξε ότι ο ιός είναι παντού, ενώ όπως είπε «δεν είμαστε σε θέση να κάμψουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας». «Όταν αίρεται κάποιο μέτρο, ανοίγουμε μια πόρτα για περεταίρω διάδοση του ιού», συμπλήρωσε.

«Το lockdown που ζούμε είναι για να αποσυμφορήσει την πίεση στα νοσοκομεία. Δεν είναι ικανό να κάμψει το δεύτερο κύμα. Δεν θα δούμε ακόμα ουσιαστική κάμψη για σημαντικό διάστημα. Γιατί κάποιοι μιλάνε για τρίτο κύμα, όταν ακόμα προσπαθούμε να τιθασέψουμε το δεύτερο κύμα; Δεν θα σβήσει το δεύτερο κύμα, όπως έσβησε το πρώτο την άνοιξη» υπογράμμισε ακόμη.

«Το δεύτερο κύμα θα υποχωρήσει με τα υφιστάμενα μέτρα. Η κινητικότητα που επιτρέπεται αυτό τον καιρό και αυτή που θα αυξηθεί τα Χριστούγεννα, θα τροφοδοτήσουν το δεύτερο κύμα και δεν θα το αφήσουν να καμφθεί», συμπλήρωσε ο κ. Τούντας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, για να δημιουργηθεί συλλογική ανοσία από τον εμβολιασμό θα χρειαστούν 5-6 μήνες. «Κάθε ομάδα πληθυσμού που θα εμβολιάζεται θα είναι ένα επιπλέον τοίχος στην εξάπλωση του ιού. Σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία από όσους έχουν μολυνθεί, θα οδηγήσει σε εξελίξεις ελέγχου του δεύτερου κύματος. Αλλά όχι άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα θεωρεί ότι η τρέχουσα καραντίνα αποδίδει, υποστηρίζοντας ότι αυτό φαίνεται στην σταθεροποίηση του αριθμού των νεκρών και των διασωληνωμένων. «Θα δούμε αυτά τα δύο κρίσιμα και σκληρά δεδομένα να κάμπτονται. Αλλά θα κάμπτονται σταδιακά» επεσήμανε.

«Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται έως τις 14 Δεκεμβρίου, ένα μέρος της οικονομίας θα είναι σε θέση να ανοίξει τα Χριστούγεννα», είπε ακόμη ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση.

Πηγή: patrastimes.gr