Τη δυνατότητα σε δανειολήπτες των οποίων έληξαν οι αναστολές πληρωμών, που δόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων λόγω του κορονοϊού, να επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή των δανείων τους μέσα σε διάστημα 18 μηνών δίνει η Τράπεζα Πειραιώς.

«Η επαναφορά γίνεται μέσω ειδικού προγράμματος μειωμένων καταβολών, σταδιακά αυξανόμενων (step up), ενώ η ένταξη στο πρόγραμμα διενεργείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και με ασφάλεια, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών. Οι πληττόμενοι δανειολήπτες που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών, με την πάροδο του εννεαμήνου και τη λήξη των αναστολών, μπορούν να καταβάλλουν μέρος της δόσης τους για τους επόμενους 18 μήνες, και συγκεκριμένα το 50% αυτής για το σύνολο του 2021 και το 75% της δόσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Έτσι, θα επανέλθουν στην αποπληρωμή του 100% της δόσης τους το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με ισόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους», αναφέρει ανακοίνωση της τράπεζας.

Και συνεχίζει: «Οι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς επίσκεψη στο κατάστημα, με τηλεφωνική επικοινωνία με την Τράπεζα, ενώ, με νέα υπηρεσία που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρώνεται και εξ αποστάσεως. Ειδικότερα, το αίτημα αξιολογείται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση πρόσθετων στοιχείων. Για τη διευκόλυνση των πελατών και την αποφυγή της φυσικής παρουσίας τους στο κατάστημα, η Τράπεζα Πειραιώς εγκαινιάζει την υπηρεσία υπογραφής συμβατικών εντύπων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα στοιχεία των πελατών καταχωρούνται μέσω e-mail και στη συνέχεια, η διαδικασία ολοκληρώνεται με ασφάλεια, με τη λήψη ηλεκτρονικών υπογραφών».

Τα δάνεια που έχουν μπει σε αναστολή δόσης λόγω κορονοϊού ανέρχονται, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, σε 30 δισ. ευρώ και αφορούν 400.000 δανειολήπτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Καταληκτική ημερομηνία για τα μορατόρια δανείων είναι η 31η Μαρτίου. Το σύνολο των τραπεζών αλλά και οι εταιρείες που διαχειρίζονται δάνεια για λογαριασμό τους έχουν ήδη δημιουργήσει ειδικά προγράμματα σταδιακής επαναφοράς της δόσης.

H Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει το πρόγραμμα «Εθνογέφυρα», με μειωμένη δόση έως και 50% για όλο το 2021 για τους πελάτες που τεκμηριωμένα αδυνατούν να πληρώσουν το αρχικό ποσό της δόσης. Η Alpha Bank εφαρμόζει «step up» προϊόντα, που περιλαμβάνουν εξατομικευμένες διευκολύνσεις ως προς το ύψος της δόσης επί σειρά μηνών υπό την προϋπόθεση της έναρξης καταβολών από τον πελάτη. Τέλος, σταδιακή επαναφορά της δόσης στα προ κρίσης επίπεδα, με το 50% της δόσης σε πρώτη φάση, εφαρμόζει για το 2021 και η Eurobank.

Πηγή: patrastimes.gr