Οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη υπολογίζεται στις περίπου 70.000 και η επίσπευση της εκδίκασής τους αποτελεί πάγιο αίτημα των τραπεζών.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πρόγραμμα – Γέφυρα και την επιδότηση της δόσης δανείων με υποθήκη την α΄κατοικία σε όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, η κυβέρνηση προχωράει με ταχείς ρυθμούς στον έλεγχο των περίπου 70.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσελη, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι δικαιούνται την προστασία του και πόσοι έχουν κάνει αίτηση προκειμένου να κερδίσουν χρόνο.

Τραπεζικά στελέχη με γνώση της υπόθεσης τονίζουν στο news247.gr ότι «η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για το ξεκαθάρισμα των περίπου 70.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσελη, εκείνων δηλαδή που, παρότι έχουν υποβληθεί δεν έχουν εκδικαστεί, βρίσκεται στα σκαριά». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «η διαδικασία θα περιγράφεται σε τροπολογία που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών». «Στη νομοθετική πρωτοβουλία θα προβλέπεται πως όλοι όσοι έχουν εκκρεμείς αιτήσεις θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να τις επανυποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα – θα ελεγχθούν αυτόματα ως προς την αξιοπιστία τους – η οποία βάσει χρονοδιαγράμματος θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου» κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Η πλατφόρμα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Taxis μέσω του οποίου θα γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας της αίτησης, δηλαδή κατά πόσον ο δικαιούχος εμπίπτει στην προστασία του νόμου Κατσέλη. Οι οφειλέτες που δεν θα υποβάλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού της δίκης τους και δεν επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, θα χάσουν την προστασία του νόμου Κατσέλη και η τράπεζα θα μπορεί να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα, που φθάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη αποφασιστεί σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών από τα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομίας, για την επικαιροποίηση των στοιχείων θα δοθεί δίμηνη προθεσμία.

Ο στόχος
Στόχος είναι έως τα τέλη του 2020 να έχει ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου και να επισπευστεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων εντός του 2021.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη υπολογίζεται ότι φθάνουν τις περίπου 70.000 και η επίσπευση της εκδίκασής τους αποτελεί πάγιο αίτημα των τραπεζών, που θεωρούν ότι ο νόμος λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται κατ’ αρχήν εάν αυτός που έχει υποβάλει αίτηση προστασίας είναι φυσικό πρόσωπο ή αν αντίθετα έχει εμπορική ιδιότητα και δεν δικαιούται την προστασία. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη προστατεύει μόνο τα φυσικά πρόσωπα, αλλά με δεδομένο ότι ο έλεγχος επιλεξιμότητας γίνεται την ώρα που εκδικάζεται η υπόθεση, ένας σημαντικός αριθμός εμπόρων ή ελεύθερων επαγγελματιών έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στον νόμο προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η εκδίκαση των υποθέσεων καθυστερεί και σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται ακόμη και έπειτα από δέκα χρόνια από την υποβολή της αίτησης, πολλοί είναι αυτοί που καταθέτουν αίτηση και παραιτούνται λίγο πριν από την εκδίκασή της, έχοντας με τον τρόπο αυτό επωφεληθεί της προστασίας που δίνει ο νόμος.

Ο έλεγχος
Ο έλεγχος μέσω της πλατφόρμας θα αφορά επίσης την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν τα οικονομικά στοιχεία που έχει δηλώσει είναι ακριβή. Με δεδομένο ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο έχουν ήδη αποδεχθεί και την άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, ο έλεγχος θα αφορά και την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει π.χ. αποκρύψει ή μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία, η αίτηση θα απορρίπτεται.

Δεδομένου ότι τα κριτήρια στον νόμο έχουν αλλάξει από αυτά που ίσχυαν αρχικά (ν. 3869 2010), λόγω των αναθεωρήσεων που έγιναν, η εκάστοτε αίτηση θα ελέγχεται με βάση το πότε ακριβώς υποβλήθηκε, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η εκδοχή του νόμου εκείνης της χρονικής περιόδου.

Τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως από τις 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, το 25% αφορά σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οπότε, είναι πιθανό να αποφύγουν να μπουν στην πλατφόρμα, καθώς θα πρέπει να γίνει άρση του τραπεζικού τους απορρήτου συνιστά βασική προϋπόθεση. Από τους υπόλοιπους που μένει να ελεγχθούν, επίσης ποσοστό της τάξεως του 25%, υπολογίζεται πως εμπίπτει στην κατηγορία μη επιλέξιμοι . Με άλλα λόγια, περί τις 35.000 αιτήσεις, οι μισές από τις εκκρεμείς, είναι πολύ πιθανό να… κοπούν άμεσα.

Για όσες περάσουν με επιτυχία τον έλεγχο θα προσδιορίζεται από το σύστημα η ακριβής ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσής τους. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δίκες θα προγραμματιστούν εντός του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις παραπάνω εκκρεμείς υποθέσεις, που επιδιώκεται η επίσπευση των διαδικασιών διευθέτησής τους, έχουν προς το παρόν οριστεί ημερομηνίες εκδίκασης από φέτος έως ακόμη και το 2032 σε κάποιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των κόκκινων στεγαστικών δανείων, αυτά που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είναι το 31%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,9%.

Πηγή: patrastimes.gr