ε συγκεκριμένη ατζέντα προσέρχονται στις προγραμματισμένες επαφές αυτής της εβδομάδος, οι τραπεζίτες με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Οι τραπεζίτες έχουν στο συρτάρι τους μία σειρά από προτάσεις για φλέγοντα θέματα, τα οποία αφορούν το σήμερα, αλλά και το αύριο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στόχος τους είναι από την μία, όπως ισχυρίζονται να θωρακίσουν το τραπεζικό σύστημα απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν και από την άλλη να εμποδίσουν την έλευση μία ακόμη κρίσης.

Όπως αναφέρουν κύκλοι των τραπεζών, αμέσως μετά την λήξη της πανδημίας, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή, χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία. Στον δρόμο αυτόν θέλουν να έχουν απαλλαγεί από αμαρτίες του παρελθόντος

Πάγωμα πλειστηριασμών  

Οι τράπεζες επιδιώκουν από την μία να μην ανασταλούν πλήρως οι διαδικασίες των πλειστηριασμών, αλλά να συνεχιστούν ταυτόχρονα με την προσπάθεια ρύθμισης των δανείων. Συμφωνούν στο να παγώσουν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία μέχρι το καλοκαίρι, αλλά διαφωνούν στο να παγώσουν οι παράλληλες διαδικασίες.

Η πρότασή τους είναι να επιτραπεί η επίδοση επιταγών και η επιβολής κατάσχεσης, των πρώτων, δηλαδή, πράξεων επί της διαδικασίας των πλειστηριασμών που δεν πλήττουν άμεσα τους οφειλέτες.

Προκειμένου να ενισχύσουν την πρότασή τους αναφέρουν ότι από την επίδοση της επιταγής ή την επιβολή της κατάσχεσης μέχρι την εκτέλεση του πλειστηριασμού μεσολαβούν περίπου 8 με 10 μήνες.

Παράλληλα θεωρούν ότι δεν πρέπει να μπει άκριτα φραγμός στους πλειστηριασμούς, αλλά να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες οι οποίοι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα και θα προστατεύονται μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά και όχι το σύνολο των δανειοληπτών που έχουν κόκκινο δάνειο με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Οι άξονες για το Ηρακλής ΙΙ

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα τεθεί επί τάπητος είναι  το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ». Οι τραπεζίτες θα προσέλθουν στις συζητήσεις με μία σειρά βελτιωτικών προτάσεων με βάση τις οποίες, θα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για έναν νέο κύκλο τιτλοποιήσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν τις τράπεζες να απαλλαγούν από το παλαιό απόθεμα προβληματικών δανείων, αλλά και από τα νέα προβληματικά δάνεια που ήρθαν ως απόρροια της πανδημίας.

Στον «Ηρακλή» εντάχθηκαν το 2020 τιτλοποιήσεις ύψους 32 δις ευρώ και εκτιμάται ότι ανάλογου ύψους θα είναι και οι τιτλοποιήσεις του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙ». Δηλαδή θα «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί των τραπεζών από άλλα 30-32 δις ευρώ «κόκκινα» δάνεια με το Δημόσιο να προσφέρει εγγυήσεις της τάξης των 11-12 δισ. ευρώ.

Ναι στην δημιουργία bad bank

Το σημαντικότερο όλων είναι η δημιουργία bad bank. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει στείλει σε όλους τους αρμόδιους, τραπεζίτες και κυβέρνηση την πρότασή από την οποία αφαιρεί εν μία νυκτί κόκκινα δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ.

Βέβαια το θέμα μόνο εύκολο δεν είναι, αφού δεν είναι σαφές ποιος θα πληρώσει το κόστος.

Πτωχευτικός κώδικας

Ένα άλλο κομβικής σημασίας θέμα που θα γίνει αντικείμενο συζήτησης είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Όπως είναι γνωστό εκκρεμούν μία σειρά από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που θα εξειδικεύουν όλο το πλαίσιο λειτουργίας.

Παράλληλα σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβάλλονται τα αιτήματα και θα γίνεται η αξιολόγηση τους από τους πιστωτές (τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία).

Ήδη τα προσχέδια των πρώτων ΚΥΑ έχουν σταλεί προς έγκριση στους θεσμούς, ενώ μόνο για τις τράπεζες και την διαχείριση των δανείων θα πρέπει να εκδοθούν 15 ΚΥΑ.

Νόμος για ΤΧΣ

Τέλος στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο νόμο για το ΤΧΣ, με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Το Ταμείο με το νέο νόμο θα μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών χωρίς να ενεργοποιούνται οι ρήτρες BRRD (περί τραπεζικής εξυγίανση) και η συμμετοχή δεν θα θεωρείται κρατική βοήθεια (state aid).

Πηγή: patrastimes.gr